Stekt höstlamm med kantareller, tomat rödvinssmörssås.

Ingredienser
  • 1 kg lammrack
  • 16 st cocktailtomater
  • 50 g smör
  • 1 kruka timjan
  • 400 g gula kantareller
  • 3 vitlöksklyftor
  • 3 st bananschalottenlökar (finhackade)
GÖR SÅ HÄR
  1. Sätt ugnen på 110 grader. Bryn köttet på båda sidor tillsammans med vitlöksklyftorna och sätt en köttermometer i mitten på racket.
  2. Ställ termometern på 56 grader i kärntemperaturen. När det är klart så salta, peppra och hacka timjan och gnid in i köttet. Tranchera och servera.
“KVARNGRYNSRAGU”
  • 1 1/2 dl gryn
  • 3 bananschalottenlökar (finhackade)
  • 4 dl vatten
  • 1 nypa salt
  • 1/2 dl olivolja av god kvalitet
GÖR SÅ HÄR
  1. Koka upp grynen och låt sjuda i cirka 12 minuter.
  2. Häll av och blanda ner lök och olivolja medan det är varmt. Stek kantarellerna och blanda dem med grynen.
RÖDVINSSMÖRSÅS
  • 3 dl rött vin
  • 2 dl balsamicovinäger
  • 1 msk råsocker
  • 50 g smör
GÖR SÅ HÄR
  1. Smält sockret i en kastrull.
  2. Häll på vinet och vinägern.
  3. Koka ned tills en och en halv deciliter återstår.
  4. Klicka i smöret under omrörning (var försiktig).
  5. Servera.
Detta recept innehåller
Kärringröra med matvete (en given vinnare på julbordet)
Brynta kvarngryn med torsk, ägg och brysselkål
Sirapskålgryn med lingon och järpar
Fruktigt grynbröd
Veteotto med lax och räkor
Kvarngryn med spenat och isterband samt råriven rödbetssallad
Ljummen Kamutvetesallad med pumpa och parmaskinka
Krämig Matvetesallad med grillad majs och spare ribs
Heta kräftor med Kvarngryn och kålrot
Grillad chorizo och matvetesallad med kapris
Gröna kvarngryn med grillad lax
Grillad kyckling med kardemummavete och aprikos