Med räkor, havskräfta och fänkål. Serveras med en havskräftsås och ragu på matkorn.

Ingredienser
  • 8 st havskräftor
  • 1 vitlöksklyfta
  • 400 g räkor
  • 1 tsk korianderfrön (hela)
  • 50 g osaltat smör
  • Vitt vin (billigt, utan ekfatskaraktär)
  • 1 morot
  • 1/2 fänkål
  • Vatten
  • 2 schalottenlökar
  • 1 kg gösfilé
GÖR SÅ HÄR
  1. Skala skaldjuren.
  2. Hacka grönsakerna och fräs dem tillsammans med smöret.
  3. Lägg i skaldjursskrovet och täck det med vin och vatten.
  4. Koka upp och låt det sedan sjuda i cirka fem minuter.
  5. Låt svalna och sila sedan buljongen.
  6. Låt den koka ner till cirka en deciliter, lägg sedan i cirka 30 gram smör och mixa med stavmixer till en fluffig sås.
  7. Stek gösbitarna och havskräftorna tillsammans men stek bara havskräftorna på ena sidan. Lägg havskräftorna på ett fat och salta och peppra.
  8. Stek gösen först på skinnsidan så den får en gyllenbrun färg, dra av stekpannan och stek sedan andra sidan på eftervärmen.
  9. Salta och peppra.
MATKORN MED INKOKT FÄNKÅL
  • 1 1/2 dl matkorn
  • 1/2 dl olivolja av god kvalitet
  • 4 dl vatten
  • 1 fänkål
  • 1 nypa salt
  • 3 cl Pernod eller cognac
  • 1 vitlöksklyfta
  • 3 bananschalottenlökar
GÖR SÅ HÄR
  1. Koka matkornen tillsammans med vatten, salt, vitlök, en finhackad bananschalottenlök och olivolja i cirka åtta minuter.
  2. Skala av fänkålen blad f��r blad. Lägg den tillsammans med två finhackade bananschalottenlökar i en kastrull tillsammans med lite olja, tre centiliter Pernod eller cognac och vatten så att det täcker.
  3. Koka tills vätskan kokat bort. Salta, peppra och garnera.
  4. Blanda matkornen med fänkålen och räkorna.
Kärringröra med matvete (en given vinnare på julbordet)
Brynta kvarngryn med torsk, ägg och brysselkål
Sirapskålgryn med lingon och järpar
Fruktigt grynbröd
Veteotto med lax och räkor
Kvarngryn med spenat och isterband samt råriven rödbetssallad
Ljummen Kamutvetesallad med pumpa och parmaskinka
Krämig Matvetesallad med grillad majs och spare ribs
Heta kräftor med Kvarngryn och kålrot
Grillad chorizo och matvetesallad med kapris
Gröna kvarngryn med grillad lax
Grillad kyckling med kardemummavete och aprikos