Med räkor, havskräfta och fänkål. Serveras med en havskräftsås och ragu på matkorn.
Ingredienser
- 8 st havskräftor
- 1 vitlöksklyfta
- 400 g räkor
- 1 tsk korianderfrön (hela)
- 50 g osaltat smör
- Vitt vin (billigt, utan ekfatskaraktär)
- 1 morot
- 1/2 fänkål
- Vatten
- 2 schalottenlökar
- 1 kg gösfilé
GÖR SÅ HÄR
- Skala skaldjuren.
- Hacka grönsakerna och fräs dem tillsammans med smöret.
- Lägg i skaldjursskrovet och täck det med vin och vatten.
- Koka upp och låt det sedan sjuda i cirka fem minuter.
- Låt svalna och sila sedan buljongen.
- Låt den koka ner till cirka en deciliter, lägg sedan i cirka 30 gram smör och mixa med stavmixer till en fluffig sås.
- Stek gösbitarna och havskräftorna tillsammans men stek bara havskräftorna på ena sidan. Lägg havskräftorna på ett fat och salta och peppra.
- Stek gösen först på skinnsidan så den får en gyllenbrun färg, dra av stekpannan och stek sedan andra sidan på eftervärmen.
- Salta och peppra.
MATKORN MED INKOKT FÄNKÅL
- 1 1/2 dl matkorn
- 1/2 dl olivolja av god kvalitet
- 4 dl vatten
- 1 fänkål
- 1 nypa salt
- 3 cl Pernod eller cognac
- 1 vitlöksklyfta
- 3 bananschalottenlökar
GÖR SÅ HÄR
- Koka matkornen tillsammans med vatten, salt, vitlök, en finhackad bananschalottenlök och olivolja i cirka åtta minuter.
- Skala av fänkålen blad f��r blad. Lägg den tillsammans med två finhackade bananschalottenlökar i en kastrull tillsammans med lite olja, tre centiliter Pernod eller cognac och vatten så att det täcker.
- Koka tills vätskan kokat bort. Salta, peppra och garnera.
- Blanda matkornen med fänkålen och räkorna.