Heta kräftor med Kvarngryn och kålrot.

4 portioner

Grynen:

  • 3 dl Svenska Kvarngryn
  • ½ kålrot
  • 2 msk hummerfond
  • 3 msk tomatpuré
  • 2 tsk dillfrö
  • 2 tsk rökt paprikapulver
  • 1 dl koncentrerad apelsinjuice
  • 3 dl vatten

Kräftorna:

  • 1 kg kokta kräftor
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 pressad citron
  • 1 röd chili
  • 1 vitlök, solo
  • 3 tsk curry

Snabbaioli, utan vitlök:

  • 2 dl Hellmans majonnäs
  • 1 pkt saffran
  • ½ pressad citron
  • 3 msk olivolja
  • salt

Gör så här:

Gör marinaden till kräftorna genom att hacka chilin, pressa/riv vitlöken och pressa citronen. Blanda kräftorna med marinaden samt med curry och olivoljan. Det blir bäst om det får stå ett par timmar eller över natten.

Skala och tärna kålroten. Fräs den i olja tillsammans med tomatpurén och kryddorna. Slå i grynen och blanda. Slå på vatten, fond och apelsinjuice. Låt koka ca 15 minuter.

Rör ihop majonnäsen, med olivolja, saffran och pressad citron. Smaka av med salt.

Krämig Matvetesallad med grillad majs och spare ribs
Heta kräftor med Kvarngryn och kålrot
Grillad chorizo och matvetesallad med kapris
Gröna kvarngryn med grillad lax
Grillad kyckling med kardemummavete och aprikos
Grillad lövbiff och chèvregryn med jordgubbar
Zucchini- och Matvetefrittata med smakrik tomatsallad
Ankbröst med fänkålskryddade Kvarngryn samt apelsin- och habanerosås
Krämig matvetesoppa med frisk sallad (vegansk)
Tahinigryn med harissastekta morötter (vegansk)
Chili sin Carne med avokadoröra (vegansk)
Gratinerad portabello med Svenska Kvarngryn och röda linser