4 portioner
Skölj Havreriset i kallt vatten tills det slutar att ge grumligt vatten.
Ingredienser:
2 dl Havreris
Rikligt med vatten till kokning
½ tsk salt
6 dl mjölk (1/2 dl kan förslagsvis bytas ut mot grädde)
½ tsk vaniljsocker
Tillagning:
1. Koka upp Havreriset med vattnet och saltet i en stor kastrull.
2. Låt den sedan småkoka i 10min.
3. Häll av riset i ett durkslag och spola av i kallt vatten i ca 30 s,.
4. Häll riset i ren tjockbottnad kastrull.
5. Häll sedan i mjölken, vaniljsocker och rör om.
6. Sjud sakta på låg värme och låt riset svälla under lock i ca 60 min med svag omröring då och då.
Beroende på hur fast eller mjuk du vill ha din gröt kan du lägga till eller ta bort lite mjölk.
Servera gröten men kanel, sirap och mjölk.
Ris à la Malta på Havre-risgrynsgröt
Ingredienser:
3 dl Havrerisgrynsgröt (kall)
2 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker eller vanilj
1 filead apelsin
Vispa grädden fast och blanda med gröten, rör i vanilj/vaniljsockret. Blanda försiktigt i de fileade apelsinklyftorna. Servera med saftsås
