Gröna kvarngryn med grillad lax

4 portioner

Du behöver:

  • 600 – 800 gram laxfilé
  • 3 – 4 tsk arabiatasås
  • 3 dl Svenska Kvarngryn
  • 1 dl vitt vin
  • 2 dl vatten
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 3 dl gröna ärtor
  • 1 bit fetaost (150 – 200 gr)
  • 1 – 1,5 dl olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 kvist mynta (bara bladen)
  • 1 knippe dill
  • 10 rädisor
  • 1 citron (skalet)
  • olivolja
  • salt och peppar

Gör så här:

Koka grynen med buljong, vin och vatten i ca 10 till 15 min under lock, beroende på hårt tuggmotstånd du vill ha. Du kan koka dem direkt i panna på grillen. Mortla eller mosa ärtorna med fetaosten, lite mynta och olivolja. Riv eller pressa i vitlöken. Blanda ärtmoset med grynen och hacka i dillen. Smaka av med salt och peppar. Garnera med några klyftade rädisor.

Pensla laxen med olivolja, salta och peppra. Lägg laxen på grillen med köttsidan neråt. Grilla dem i ungefär fem minuter. Blanda aribiatasåsen med ett par matskedar olivolja, riv i citronskal. Vänd på laxbitarna. Pensla sedan ovansidan på laxen med aribiatablandningen. Grilla ytterligare i cirka fem minuter. Ta av grillen och servera tillsammans med de goda grynen.

Sirapskålgryn med lingon och järpar
Fruktigt grynbröd
Veteotto med lax och räkor
Kvarngryn med spenat och isterband samt råriven rödbetssallad
Ljummen Kamutvetesallad med pumpa och parmaskinka
Krämig Matvetesallad med grillad majs och spare ribs
Heta kräftor med Kvarngryn och kålrot
Grillad chorizo och matvetesallad med kapris
Gröna kvarngryn med grillad lax
Grillad kyckling med kardemummavete och aprikos
Grillad lövbiff och chèvregryn med jordgubbar
Zucchini- och Matvetefrittata med smakrik tomatsallad