Gröna kvarngryn med grillad lax

4 portioner

Du behöver:

  • 600 – 800 gram laxfilé
  • 3 – 4 tsk arabiatasås
  • 3 dl Svenska Kvarngryn
  • 1 dl vitt vin
  • 2 dl vatten
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 3 dl gröna ärtor
  • 1 bit fetaost (150 – 200 gr)
  • 1 – 1,5 dl olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 kvist mynta (bara bladen)
  • 1 knippe dill
  • 10 rädisor
  • 1 citron (skalet)
  • olivolja
  • salt och peppar

Gör så här:

Koka grynen med buljong, vin och vatten i ca 10 till 15 min under lock, beroende på hårt tuggmotstånd du vill ha. Du kan koka dem direkt i panna på grillen. Mortla eller mosa ärtorna med fetaosten, lite mynta och olivolja. Riv eller pressa i vitlöken. Blanda ärtmoset med grynen och hacka i dillen. Smaka av med salt och peppar. Garnera med några klyftade rädisor.

Pensla laxen med olivolja, salta och peppra. Lägg laxen på grillen med köttsidan neråt. Grilla dem i ungefär fem minuter. Blanda aribiatasåsen med ett par matskedar olivolja, riv i citronskal. Vänd på laxbitarna. Pensla sedan ovansidan på laxen med aribiatablandningen. Grilla ytterligare i cirka fem minuter. Ta av grillen och servera tillsammans med de goda grynen.

Gröna kvarngryn med grillad lax
Grillad kyckling med kardemummavete och aprikos
Grillad lövbiff och chèvregryn med jordgubbar
Zucchini- och Matvetefrittata med smakrik tomatsallad
Ankbröst med fänkålskryddade Kvarngryn samt apelsin- och habanerosås
Krämig matvetesoppa med frisk sallad (vegansk)
Tahinigryn med harissastekta morötter (vegansk)
Chili sin Carne med avokadoröra (vegansk)
Gratinerad portabello med Svenska Kvarngryn och röda linser
Kikärtsbiffar med curryvete, rotfrukter, och chutneycréme
Ugnstekt laxfilé med krämiga spenatgryn
Ugnstekt falukorv med tomatgratinerade kvarngryn