Grillkväll i fickformat

Pitabröd på mathavre med lammkarré.

4 portioner

  • 600 g lammkarré
  • 3 tsk spiskummin (malen)
  • 2 tsk koriander (malen)
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1 tsk cayennpeppar
  • 3 tsk salt
  • 4 msk cocospulver
  • 3 st limeblad

1. Strimla lammkarrén och blanda alla kryddor tillsammans. Marinera dem sedan i cirka två timmar.
2. Stek lammkarrén på hög värme i en stekpanna med olja. Salta.

Pitabröd, 8 st

  • 50 g jäst
  • 4 dl vatten
  • ½ burk surdeg
  • 1 ½ dl mathavre
  • 20 g havssalt
  • 650 g manitoba creme-mjöl
  • 1 dl olivolja
  • Bagerivetemjöl special)

1. Blanda jäst, vatten, olja och surdeg. Tillsätt salt och mjöl. Blanda i mathavren och mixa allt i en matberedare i cirka 10 minuter.
2. Forma runda bröd av degen och pensla dem med vatten. Strö eventuellt lite mathavre ovanpå. Låt dem jäsa cirka 1 timme.
3. Sätt ugnen på 225 grader. Grädda bröden i cirka 15 minuter.
4. Låt bröden svalna, skär upp dem och fyll dem med gurkstavar, skivad rödlök, valfri sallad och det strimlade stekta köttet. För extra krydda kan du ringla lite Harissa ketchup ovanpå.

Gurkraita

  • ½ skalad gurka
  • Skal av 1 citron
  • 4 msk turkisk yoghurt
  • 1 kvist mynta
  • 1 vitlök (King solo)

Avlägsna kärnhuset från gurkan och skär den i tärningar. Riv vitlöken, strimla myntabladen och riv skalet på citronen. Blanda ner alltsammans i yoghurten. Salta och peppra.

Detta recept innehåller
Krämig Matvetesallad med grillad majs och spare ribs
Heta kräftor med Kvarngryn och kålrot
Grillad chorizo och matvetesallad med kapris
Gröna kvarngryn med grillad lax
Grillad kyckling med kardemummavete och aprikos
Grillad lövbiff och chèvregryn med jordgubbar
Zucchini- och Matvetefrittata med smakrik tomatsallad
Ankbröst med fänkålskryddade Kvarngryn samt apelsin- och habanerosås
Krämig matvetesoppa med frisk sallad (vegansk)
Tahinigryn med harissastekta morötter (vegansk)
Chili sin Carne med avokadoröra (vegansk)
Gratinerad portabello med Svenska Kvarngryn och röda linser