Serverad med chiliaioli, mathavresallad och sesamdressing.

MATHAVRESALLAD

  • 2 dl Mathavre
  • 4 dl vatten
  • 2 st skivade steklökar
  • 50 gram haricots verts
  • 1 knippe grön sparris
  • 1 ask coctailtomater
  • 200 gram shiitakesvamp
  • 1 knippe salladslök
  • 1 citron
  • Salt och peppar

Gör så här:
Koka Mathavre i cirka 10 minuter tillsammans med den skivade löken och saltet. Låt det svalna. Under tiden kokar du upp vatten i en annan kastrull.
Ansa bönorna och koka dom i cirka 4 minuter. Lyft upp dom och kyl ner dom. Skala längst ner på sparrisen och dela på dom i önskade bitar, doppa dom i det kokande vattnet i cirka 20 sekunder, lyft upp dom och kyl ner. Dela svampen, krydda och stek i olivolja tills den får en härlig yta. Skiva salladslöken och plocka skotten för att sedan blanda ner i grynsalladen. Blanda grynen och grönsakerna i en bunke nu och krydda med att riva skalet av citronen och pressa ur saften. Ringla en god olivolja över.

SESAMDRESSING

  • 2 bananschalottenlökar
  • 3 msk svarta och vita sesamfrön
  • 2 msk sesamolja
  • 1 dl god olivolja
  • 3 msk risvinäger
  • 1 kruka koriander
  • 2 msk japansk soya
  • Salt och peppar

Gör så här:
Skala och fin-finhacka bananschallottenlöken och lägg i en bunke. Rosta sesamfröna lite i en stekpanna så den härligt nötiga smaken kommer fram, lägg dem i bunken. Hacka koriandern och blanda till- sammans i bunken. Häll i övriga ingredienserna och smaka av.
Häll allt över köttet vid servering.

CHILIAIOLI

  • 2 äggulor
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 msk vinäger
  • 1 msk vatten
  • 2 msk sriracha chilisås
  • 2 vitlöksklyftor

Gör så här:
Dela äggulorna från vitan, lägg i gulorna tillsammans med vinäger, dijonsenapen. Skala och riv ner vitlöken. Vispa hårt eller elvisp i cirka 3 minuter så du får upp ett ”fluff” på äggblandningen. Häll ner en tunn stråle av oljan sakta och försiktigt tills det blir en majonnäsdip, smaka upp med srirachan. Salta.

LAMMET

  • 800 gram lammentrecõte
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk rosmarin
  • 1 tsk fänkål
  • 4 vitlöksklyftor (skalade)
  • 4 msk olja
  • Salt och peppar

Gör så här:
Detta kan du med fördel förbereda i god tid. Sätt på ugnen på 90 grader. Blanda alla kryddor i oljan, pressa ner vitlöken också. Bryn nu lammköttet i en stekpanna och lägg upp på en ugnsplåt, gnid in kryddblandningen och lägg köttet i ugnen. Låt kärntemperaturen komma upp till 56 grader, tag ut och låt svalna och vila av ovanpå spisen. Tänd grillen och grilla köttet runt om. Tranchera och servera.

Detta recept innehåller
Svensk Mathavre EKO

”Lamm är min absoluta favorit på grillen. Saftigt, lätt och smakrikt. Lammentrecôte är kanske det bästa på lammet. En frisk sallad till förgyller vilken afton som helst.” – Görgen Tidén

Krämig Matvetesallad med grillad majs och spare ribs
Heta kräftor med Kvarngryn och kålrot
Grillad chorizo och matvetesallad med kapris
Gröna kvarngryn med grillad lax
Grillad kyckling med kardemummavete och aprikos
Grillad lövbiff och chèvregryn med jordgubbar
Zucchini- och Matvetefrittata med smakrik tomatsallad
Ankbröst med fänkålskryddade Kvarngryn samt apelsin- och habanerosås
Krämig matvetesoppa med frisk sallad (vegansk)
Tahinigryn med harissastekta morötter (vegansk)
Chili sin Carne med avokadoröra (vegansk)
Gratinerad portabello med Svenska Kvarngryn och röda linser