Serverad med chiliaioli, mathavresallad och sesamdressing.
MATHAVRESALLAD
- 2 dl Mathavre
- 4 dl vatten
- 2 st skivade steklökar
- 50 gram haricots verts
- 1 knippe grön sparris
- 1 ask coctailtomater
- 200 gram shiitakesvamp
- 1 knippe salladslök
- 1 citron
- Salt och peppar
Gör så här:
Koka Mathavre i cirka 10 minuter tillsammans med den skivade löken och saltet. Låt det svalna. Under tiden kokar du upp vatten i en annan kastrull.
Ansa bönorna och koka dom i cirka 4 minuter. Lyft upp dom och kyl ner dom. Skala längst ner på sparrisen och dela på dom i önskade bitar, doppa dom i det kokande vattnet i cirka 20 sekunder, lyft upp dom och kyl ner. Dela svampen, krydda och stek i olivolja tills den får en härlig yta. Skiva salladslöken och plocka skotten för att sedan blanda ner i grynsalladen. Blanda grynen och grönsakerna i en bunke nu och krydda med att riva skalet av citronen och pressa ur saften. Ringla en god olivolja över.
SESAMDRESSING
- 2 bananschalottenlökar
- 3 msk svarta och vita sesamfrön
- 2 msk sesamolja
- 1 dl god olivolja
- 3 msk risvinäger
- 1 kruka koriander
- 2 msk japansk soya
- Salt och peppar
Gör så här:
Skala och fin-finhacka bananschallottenlöken och lägg i en bunke. Rosta sesamfröna lite i en stekpanna så den härligt nötiga smaken kommer fram, lägg dem i bunken. Hacka koriandern och blanda till- sammans i bunken. Häll i övriga ingredienserna och smaka av.
Häll allt över köttet vid servering.
CHILIAIOLI
- 2 äggulor
- 1 tsk dijonsenap
- 1 msk vinäger
- 1 msk vatten
- 2 msk sriracha chilisås
- 2 vitlöksklyftor
Gör så här:
Dela äggulorna från vitan, lägg i gulorna tillsammans med vinäger, dijonsenapen. Skala och riv ner vitlöken. Vispa hårt eller elvisp i cirka 3 minuter så du får upp ett ”fluff” på äggblandningen. Häll ner en tunn stråle av oljan sakta och försiktigt tills det blir en majonnäsdip, smaka upp med srirachan. Salta.
LAMMET
- 800 gram lammentrecõte
- 1 tsk spiskummin
- 1 tsk paprikapulver
- 1 tsk rosmarin
- 1 tsk fänkål
- 4 vitlöksklyftor (skalade)
- 4 msk olja
- Salt och peppar
Gör så här:
Detta kan du med fördel förbereda i god tid. Sätt på ugnen på 90 grader. Blanda alla kryddor i oljan, pressa ner vitlöken också. Bryn nu lammköttet i en stekpanna och lägg upp på en ugnsplåt, gnid in kryddblandningen och lägg köttet i ugnen. Låt kärntemperaturen komma upp till 56 grader, tag ut och låt svalna och vila av ovanpå spisen. Tänd grillen och grilla köttet runt om. Tranchera och servera.