Fruktigt grynbröd

Ugn 175 grader i cirka 60 minuter

  • 1,5 dl Svenska Kvarngryn
  • 1,5 dl Svenskt Matvete
  • vatten
  • 1,5 dl sirap
  • 5 dl filmjölk
  • 5 dl vetemjöl
  • 1 dl grovt dinkelmjöl
  • 200 gr torkad frukt (plommon, aprikos, äpple, russin)
  • 2 tsk salt
  • 3 tsk brödkryddor
  • 2 kvistar rosmarin (eller 2 tsk torkad rosmarin)
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk bikarbonat
  • Flingsalt och rosmarinkvistar

Sätt på ugnen.
Häll upp grynen i en skål och slå över kokande vatten så att det täcker grynen. Låt stå medan du blandar resten av ingredienserna.

Hacka frukten lite grovt och hacka även rosmarinen. Blanda samman alla ingredienserna. Häll av vattnet från grynen och blanda även dem. Se till att blanda ordentligt. Lägg upp brödsmeten i en klädd brödform och grädda på 175 grader i ca 60 minuter eller till innertemperaturen är 96 – 98 grader.

Låt brödet svalna i formen innan du skär upp det.

Sirapskålgryn med lingon och järpar
Fruktigt grynbröd
Veteotto med lax och räkor
Kvarngryn med spenat och isterband samt råriven rödbetssallad
Ljummen Kamutvetesallad med pumpa och parmaskinka
Krämig Matvetesallad med grillad majs och spare ribs
Heta kräftor med Kvarngryn och kålrot
Grillad chorizo och matvetesallad med kapris
Gröna kvarngryn med grillad lax
Grillad kyckling med kardemummavete och aprikos
Grillad lövbiff och chèvregryn med jordgubbar
Zucchini- och Matvetefrittata med smakrik tomatsallad