Fredrik på Frebaco Kvarn undrade om en ketchup måste vara bombad med E-nummer och andra konstigheter. Naturligtvis inte. Så här gör du din egen.

Ingredienser
  • 500 g passerade tomater i burk
  • 10 st färska cocktailtomater
  • 2 st bananschalottenlökar
  • 1 röd chili
  • 1/2 dl ljust muscovadosocker, alternativt råsocker eller ekologiskt socker
  • 2 1/2 dl socker
  • 1 dl 24% ättika
  • Salt
  • Redning
  • 1/4 dl Maizena med 2 msk vatten
Gör så här
  1. Finhacka löken och chilin. Fräs dem i lite olja, utan att de hinner få färg.
  2. Dela tomaterna i bitar och blanda dem med löken och chilin.
  3. Häll på sockret och låt det koka i fem minuter.
  4. Tillsätt de passerade tomaterna och ättikan. (Det behövs ganska mycket ättika, men smaka av så att du får den smak du själv vill ha).
  5. Smaka av med saltet.
  6. Blanda ”redningen” och häll i den i såsen. Koka i ytterligare fem minuter och mixa sedan blandningen med stavmixer. Det får gärna vara lite “chunky” bitar kvar.
Sirapskålgryn med lingon och järpar
Fruktigt grynbröd
Veteotto med lax och räkor
Kvarngryn med spenat och isterband samt råriven rödbetssallad
Ljummen Kamutvetesallad med pumpa och parmaskinka
Krämig Matvetesallad med grillad majs och spare ribs
Heta kräftor med Kvarngryn och kålrot
Grillad chorizo och matvetesallad med kapris
Gröna kvarngryn med grillad lax
Grillad kyckling med kardemummavete och aprikos
Grillad lövbiff och chèvregryn med jordgubbar
Zucchini- och Matvetefrittata med smakrik tomatsallad