Kvarngryn, rödbetor, hallon och chevré med honungsvinägrett. Spännande tillbehör till kött, jättegott till lamm. Ingredienser

  • 3 dl kvarngryn
  • 3,5 dl vatten
  • Hackad rosmarin
  • Olivolja
  • Salt
  • 3-4 färska rödbetor delade i fyra bitar
  • ½-1 ask färska hallon
  • 120 g tärnad chévre

Gör såhär: 1. Koka upp vatten med olja, salt och rosmarin. 2. Låt kvarngrynen sjuda i 10 minuter. 3. Blanda dem sedan med rödbetorna, hallonen och chévren.

Vinägrett

Ingredienser

  • 1 tsk honung
  • 4 tsk vinäger
  • 3 tsk skånsk senap
  • 3-4 msk olja
  • Salt och peppar

Gör så här: Rör ihop alla ingredienserna och häll den färdiga vinägretten över kvarngrynsalladen. Tips! Servera med fördel till exempelvis lamm. Jag väljer gärna en lammentrecôte stekt med rosmarin, vitlök, salt och peppar. Stek den 3-4 minuter på varje sida och ställ den sedan i ugnen tio minuter på 150 grader. Enkelt va?

Detta recept innehåller

Ju mer färg desto bättre

”Ju färgstarkare en grönsak är desto mer rik är den på antioxidanter. Men rödbetor har många fler fantastiska egenskaper. Den är stärkande för blodet, har en renande effekt på levern och har dessutom förmågan att öka cellernas syreupptagningsförmåga.” – Lisa Munters, kostrådgivare

Kärringröra med matvete (en given vinnare på julbordet)
Brynta kvarngryn med torsk, ägg och brysselkål
Sirapskålgryn med lingon och järpar
Fruktigt grynbröd
Veteotto med lax och räkor
Kvarngryn med spenat och isterband samt råriven rödbetssallad
Ljummen Kamutvetesallad med pumpa och parmaskinka
Krämig Matvetesallad med grillad majs och spare ribs
Heta kräftor med Kvarngryn och kålrot
Grillad chorizo och matvetesallad med kapris
Gröna kvarngryn med grillad lax
Grillad kyckling med kardemummavete och aprikos