Pesto betyder stött. Det vill säga att man ska stöta den i en mortel. Jag tycker att man lika gärna kan göra den med en stavmixer. Och med riktig parmesanost.
Ingredienser
- 2 krukor basilika
- 2 krukor persilja
- 25 g pinjenötter
- 1 king solo vitlök (riven), eller 3 rivna klyftor vanlig vitlök
- 1 dl olivolja
- 1 dl matolja
- 100 g riven parmesanost (Parmiggiano Reggiano)
- Salt
- Svartpeppar
Gör så här
- Plocka loss bladen från basilikan och lägg dem i en bunke. Lägg i persiljebladen i samma bunke.
- Ta en stavmixer och mixa bladpersiljan samt basilikan ihop med vitlöken och oljan. Fortsätt tills du får en slät sås.
- Tillsätt pinjenötterna och fortsätt mixa tills den är så slät som du vill ha den.
- Krydda med salt och peppar, vänd ner den rivna parmesanosten.