Serveras med kronärtskocka, kantareller och matkorn, rödvinssmörsås med smak av enbär.

Ingredienser
  • 4 st duvor
  • 300 g kantareller
  • 1 knippe salladslök
  • 40 g bladpersilja
GÖR SÅ HÄR
  1. Sätt ugnen på 100 grader.
  2. Stek fågeln, salta och peppra innan du stoppar den i ugnen.
  3. Sätt köttermometern i mitten av fågeln och ställ kärntemperaturen på 53 grader.
STEKT MATKORN
  • 1 1/2 dl gryn
  • 4 dl vatten
  • 1 nypa salt
  • 1 vitlöksklyfta (finhackad)
  • 1 bananschalottenlök (finhackad)
  • 1/2 dl olivolja av god kvalitet
GÖR SÅ HÄR
  1. Koka upp grynen med vatten. Skala och hacka lökarna och låt sjuda tillsammans med grynen i 12-15 minuter. Låt svalna och vänd ner olivoljan.
  2. Stek kantarellerna på ganska hög värme
  3. Tillsätt sedan korngrynen och stek nu detta tillsammans med salladslöken och bladpersiljan.
KRONÄRTSKOCKOR
  • 4 små kronärtskockor
  • 2 schalottenlökar (skivad)
  • 2 dl vitt vin
  • 3 dl vatten
GÖR SÅ HÄR
  1. Koka kronärtskockorna tillsammans med löken i vatten och vin i cirka 30 minuter.
  2. Riv av skalen tills du nästan kommer till mitten av kronärtskockorna. Dela upp kronärtskockorna och garnera grynen med dem.
HÖSTÄPPLE
  • 2 äpplen (Granny Smith)
  • 1 msk strösocker
  • Skal och saft från 1/2 citron
  • 3 msk vitt vin
GÖR SÅ HÄR
  1. Skala äpplena och dela i bitar, lägg dem med socker, vin och citron i en kastrull och koka upp. Låt det koka så att det nästan kokat torrt.
  2. Känn på äpplena så att dom har kokats till ett ”mos” och mixa sedan tills den blivit slät.
RÖDVINSSMÖRSÅS
  • 3 dl rött vin
  • 2 dl balsamicovinäger
  • 1 msk råsocker
  • 3 krossade enbär
  • 50 g smör
GÖR SÅ HÄR
  1. Smält sockret i en kastrull.
  2. Häll på vinet och vinägern.
  3. Koka ned blandningen till en och en halv deciliter.
  4. Klicka i smöret under omrörning (var försiktig).
  5. Servera.

Detta är en enkel smörsås som man kan ha både till kött och fisk

Krämig Matvetesallad med grillad majs och spare ribs
Heta kräftor med Kvarngryn och kålrot
Grillad chorizo och matvetesallad med kapris
Gröna kvarngryn med grillad lax
Grillad kyckling med kardemummavete och aprikos
Grillad lövbiff och chèvregryn med jordgubbar
Zucchini- och Matvetefrittata med smakrik tomatsallad
Ankbröst med fänkålskryddade Kvarngryn samt apelsin- och habanerosås
Krämig matvetesoppa med frisk sallad (vegansk)
Tahinigryn med harissastekta morötter (vegansk)
Chili sin Carne med avokadoröra (vegansk)
Gratinerad portabello med Svenska Kvarngryn och röda linser