Serveras med kronärtskocka, kantareller och matkorn, rödvinssmörsås med smak av enbär.

Ingredienser
  • 4 st duvor
  • 300 g kantareller
  • 1 knippe salladslök
  • 40 g bladpersilja
GÖR SÅ HÄR
  1. Sätt ugnen på 100 grader.
  2. Stek fågeln, salta och peppra innan du stoppar den i ugnen.
  3. Sätt köttermometern i mitten av fågeln och ställ kärntemperaturen på 53 grader.
STEKT MATKORN
  • 1 1/2 dl gryn
  • 4 dl vatten
  • 1 nypa salt
  • 1 vitlöksklyfta (finhackad)
  • 1 bananschalottenlök (finhackad)
  • 1/2 dl olivolja av god kvalitet
GÖR SÅ HÄR
  1. Koka upp grynen med vatten. Skala och hacka lökarna och låt sjuda tillsammans med grynen i 12-15 minuter. Låt svalna och vänd ner olivoljan.
  2. Stek kantarellerna på ganska hög värme
  3. Tillsätt sedan korngrynen och stek nu detta tillsammans med salladslöken och bladpersiljan.
KRONÄRTSKOCKOR
  • 4 små kronärtskockor
  • 2 schalottenlökar (skivad)
  • 2 dl vitt vin
  • 3 dl vatten
GÖR SÅ HÄR
  1. Koka kronärtskockorna tillsammans med löken i vatten och vin i cirka 30 minuter.
  2. Riv av skalen tills du nästan kommer till mitten av kronärtskockorna. Dela upp kronärtskockorna och garnera grynen med dem.
HÖSTÄPPLE
  • 2 äpplen (Granny Smith)
  • 1 msk strösocker
  • Skal och saft från 1/2 citron
  • 3 msk vitt vin
GÖR SÅ HÄR
  1. Skala äpplena och dela i bitar, lägg dem med socker, vin och citron i en kastrull och koka upp. Låt det koka så att det nästan kokat torrt.
  2. Känn på äpplena så att dom har kokats till ett ”mos” och mixa sedan tills den blivit slät.
RÖDVINSSMÖRSÅS
  • 3 dl rött vin
  • 2 dl balsamicovinäger
  • 1 msk råsocker
  • 3 krossade enbär
  • 50 g smör
GÖR SÅ HÄR
  1. Smält sockret i en kastrull.
  2. Häll på vinet och vinägern.
  3. Koka ned blandningen till en och en halv deciliter.
  4. Klicka i smöret under omrörning (var försiktig).
  5. Servera.

Detta är en enkel smörsås som man kan ha både till kött och fisk

Vintergatan
Vinternatt
Kärringröra med matvete (en given vinnare på julbordet)
Brynta kvarngryn med torsk, ägg och brysselkål
Sirapskålgryn med lingon och järpar
Fruktigt grynbröd
Veteotto med lax och räkor
Kvarngryn med spenat och isterband samt råriven rödbetssallad
Ljummen Kamutvetesallad med pumpa och parmaskinka
Krämig Matvetesallad med grillad majs och spare ribs
Heta kräftor med Kvarngryn och kålrot
Grillad chorizo och matvetesallad med kapris
Gröna kvarngryn med grillad lax
Grillad kyckling med kardemummavete och aprikos
Grillad lövbiff och chèvregryn med jordgubbar
Zucchini- och Matvetefrittata med smakrik tomatsallad
Ankbröst med fänkålskryddade Kvarngryn samt apelsin- och habanerosås
Krämig matvetesoppa med frisk sallad (vegansk)
Tahinigryn med harissastekta morötter (vegansk)
Chili sin Carne med avokadoröra (vegansk)
Gratinerad portabello med Svenska Kvarngryn och röda linser
Kikärtsbiffar med curryvete, rotfrukter, och chutneycréme
Ugnstekt laxfilé med krämiga spenatgryn
Ugnstekt falukorv med tomatgratinerade kvarngryn
Vår egen flygande Jakob
Italienska kotletter med krämiga parmesangryn
BBQ Wok med örtaioli
Tacopaprika med avokadosallad och nachochips
Gulaschsoppa på älgfärs
Saffranspaella
Ceasargryn med baconlindad romansallad
Renskavsgryta med kantarellgryn
Saftiga hamburgare
Min egen kvarngrynsallad
Bakade short ribs
Grillad lammentrecôte
Skagenröra på matvetevåffla
Kvarngryn med parmesan
Kalljästa frukostfrallor
Rotfruktsoppa på rökt bog
Chili på Ekologisk Matvete
Torskfilé med rostad vitlök
Saffransbulgur med ugnsrostad fänkål och kallrökt lax
Värmande gryta med lammfärs, grönkål och kamutvete
Julköttbullar med matvetesallad och snabbpicklad gurka
Krispig rödkålssallad med kvarngryn och apelsindressing
Mathavresallad med rostad pumpa, brysselkål och senapsdressing
Får det vara lite rött?
Friskt, sa gubben
Fredagsfina fisken
Helenas jambalaya
Middag den 24:e
Bruschetta på svenska
Syrliga pannan
Somrig klassiker
Mustig augusti
Ceasardröm
Grillkväll i fickformat
Laxlyx
Mozzarellamums
Semestertallrik från Dalarna
Picknick med krisp
Skärgårdspanna
Caesardressing
En enkel bearnaise
En rörig pesto
Power bars
Zeyton ba parake gandom
Soupe jo
Meygo ba parake gandom
Lobya polo
Bagahali
Ashe mast
Ashe gandom
Ashe adas
Fredrix Ketchup
Klassisk aioli
TXS BBQ
Fetaostkräm från Dalarna
Calvadosfikon med krispigt havreströssel
Maränger
Dipp med dill och kapris
Kornotto med hummer
Dröm för två
Hjälmaregös
Hjärtekraft
Höstlamm
Varm nypsoppa
Duva med höstäpple
Ostfrestelse