I samarbete i StinasMat

INGREDIENSER:

6 portioner havreris enligt förpackningen

4 dl gröna torra linser
2 st gul lök
2-3 vitlöksklyftor
2 msk flytande matfettsblandning/rapsolja
1 msk riven ingefära
1-1.5 msk gult currypulver
½ tsk malen kanel
2 stora morötter
200 g fryst hackad spenat
3 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
400 g kokosmjölk
400 g krossade/passerade tomater
Chiliflakes efter eget tycke
Salt efter eget tycke
Peppar efter eget tycke
Ev. färsk persilja

GÖR SÅHÄR:
Blötlägg linserna i rikligt med vatten 8-24 timmar före tillagning
Skölj sedan av linserna noggrant under rinnande vatten
Börja sedan att laga dahlen enligt följande:
Skär lök och vitlök i små bitar
Skala och riv morötterna grovt
Skala och riv ingefära smått, tills det blir ungefär 1 msk riven ingefära
Fräs sedan lök, vitlök, ingefära, curry och kanel i en kastrull tillsammans med flytande matfettsblandning/rapsolja
Tillsätt efter ett par minuter 1 dl vatten och fräs ihop
Tillsätt de rivna morötterna, resten av vattnet och buljongtärningarna
Tillsätt sedan kokosmjölk, krossade tomater, spenat och de blötlagda linserna.
Låt allt koka ihop tills linserna är helt genomkokta
Under tiden dahlen kokar: koka havreris enligt instruktioner på förpackningen
Smaka sedan av dahlen med salt, peppar och chiliflakes efter eget tycke och smak
Toppa eventuellt med hackad färsk persilja (ej nödvändigt)

Havre-risgrynsgröt
En smakrik dahl serverat med havreris
Färgsprakande skål med havreris, lårkycklingfilé och ugnsrostade grönsaker
Havreris med curry, grönsaker och smakrika kycklingbullar, serverat med en sojasås
Chili con carne på havreris
Pokebowl på Havreris
Värmande kikärtsgryta med spenat
Röd curry med luftigt Havreris
Bolognese med Havreris
Sushi på svenska – av Svenskt Havreris
Risotto på havreris
Grönsakschili med curryrostade kikärter och havreris
Pilaff Kvarngryn
Mexikansk gryta med matvete och mangosallad
Kamutvetesallad med halloumi
Poké bowl med vattenmelon och råris
Matdurumsallad med sparris och jordgubbar
Mathavresallad med kantareller, getost och rödbetor
Marockansk aubergin- och kikärtsgryta – av Svenskt Havreris
Kåldolme 2020 – av Svenskt Havreris
Kokosris med havrekrokant och havtorn – av Svenskt Havreris
Tabbouleh med durumvete och grillad rotfruktssandwich
Kycklingpanna med durumvete
Kycklingwrap med kvarngryn
Spättarullader med kålrotssallad & durumvete
Kräftpaj med mathavrebotten
Grillad flank med krämig kvarngrynssallad
Lammburgare rostad coppa med tomat- och jordgubbssalsa & matvete
Gazpasho med mathavrebollar
Lins- och matvetebiff med ruccolacrème och rostade rotfrukter
Vintergatan
Kärringröra med matvete (en given vinnare på julbordet)
Brynta kvarngryn med torsk, ägg och brysselkål
Sirapskålgryn med lingon och järpar
Fruktigt grynbröd
Veteotto med lax och räkor
Kvarngryn med spenat och isterband samt råriven rödbetssallad
Ljummen Kamutvetesallad med pumpa och parmaskinka
Krämig Matvetesallad med grillad majs och spare ribs
Heta kräftor med Kvarngryn och kålrot
Grillad chorizo och matvetesallad med kapris
Gröna kvarngryn med grillad lax
Grillad kyckling med kardemummavete och aprikos
Grillad lövbiff och chèvregryn med jordgubbar
Zucchini- och Matvetefrittata med smakrik tomatsallad
Ankbröst med fänkålskryddade Kvarngryn samt apelsin- och habanerosås
Krämig matvetesoppa med frisk sallad (vegansk)
Tahinigryn med harissastekta morötter (vegansk)
Chili sin Carne med avokadoröra (vegansk)
Gratinerad portabello med Svenska Kvarngryn och röda linser
Kikärtsbiffar med curryvete, rotfrukter, och chutneycréme
Ugnstekt laxfilé med krämiga spenatgryn
Ugnstekt falukorv med tomatgratinerade kvarngryn
Vår egen flygande Jakob
Italienska kotletter med krämiga parmesangryn
BBQ Wok med örtaioli
Tacopaprika med avokadosallad och nachochips
Gulaschsoppa på älgfärs
Saffranspaella
Ceasargryn med baconlindad romansallad
Renskavsgryta med kantarellgryn
Saftiga hamburgare
Min egen kvarngrynsallad
Bakade short ribs
Grillad lammentrecôte
Skagenröra på matvetevåffla
Kvarngryn med parmesan
Kalljästa frukostfrallor
Rotfruktsoppa på rökt bog
Chili på Ekologisk Matvete
Torskfilé med rostad vitlök
Saffransbulgur med ugnsrostad fänkål och kallrökt lax
Värmande gryta med lammfärs, grönkål och kamutvete
Julköttbullar med matvetesallad och snabbpicklad gurka
Krämig havre- och quinoagröt med kanelstekt äpple, fikon och pekannötter
Krispig rödkålssallad med kvarngryn och apelsindressing
Mathavresallad med rostad pumpa, brysselkål och senapsdressing
Får det vara lite rött?
Friskt, sa gubben
Fredagsfina fisken
Helenas jambalaya
Middag den 24:e
Bruschetta på svenska
Syrliga pannan
Somrig klassiker
Mustig augusti
Ceasardröm
Grillkväll i fickformat
Laxlyx
Mozzarellamums
Semestertallrik från Dalarna
Picknick med krisp
Skärgårdspanna
Caesardressing
En enkel bearnaise
En rörig pesto
Power bars
Zeyton ba parake gandom
Soupe jo
Meygo ba parake gandom
Lobya polo
Bagahali
Ashe mast
Ashe gandom
Ashe adas
Fredrix Ketchup
MUSTIG KÖTTFÄRSGRYTA MED KVARNGRYN (25 PORT)
Cornflakesfisk
Klassisk aioli
TXS BBQ
Fetaostkräm från Dalarna
Calvadosfikon med krispigt havreströssel
Maränger
Dipp med dill och kapris
Kornotto med hummer
Dröm för två
Hjälmaregös
Hjärtekraft
Höstlamm
Varm nypsoppa
Duva med höstäpple
Ostfrestelse