tillsammans med en enkel guacamole.

”En kryddig klassiker på nytt sätt.”

6-8 portioner

Chilin:
500-600 gram nötfärs
4 dl matvete
1 gullök
2 vitlök solo
1 röd chili
3 msk persilja
3 msk spiskummin
1 buljongtärning
3-4 dl vatten
1 tetrapaket/burk krossade tomater
1 tetrapaket/burk vita bönor i tomatsås
1 tetrapaket/burk kidneybönor
Salt och peppar

Blötlägg veten i hett vatten medan du hackar lök, vitlök och chili. Fräs sedan upp hacket med nötfärsen, krydda med persilja och spiskummin. Salta och peppra. Lägg i de avrunna grynen och buljongtärningen, slå på ett par dl vatten (ev mer) Låt det hela koka i ca 10 min. Ha sedan i bönorna och smaka av med mer krydda efter tycke och smak.

Guacemole:
2 avocado
1 vitlök solo
3 msk crème fraiche
1 lime, skal och saft
½ tsk chiliflakes
Salt och peppar

Riv vitlöken och skalet från limen. Blanda tillsammans med avocado, créme fraiche, lime juice och mixa i handmixer. Smaka av med salt och peppar och om du vill lite chili flakes.

Lisa säger:
Matvete har ett lågt GI värde tack vare sitt höga fiberinnehåll. Fibrer hjälper också till att hålla igång magen. Baljväxter innehåller mängder av B vitaminer, järn, kalium, magnesium, zink. Avokado innehåller bra fett, är fiberrik, minskar hungern och minskar sötsuget.

matvete-ekologisk

Sirapskålgryn med lingon och järpar
Fruktigt grynbröd
Veteotto med lax och räkor
Kvarngryn med spenat och isterband samt råriven rödbetssallad
Ljummen Kamutvetesallad med pumpa och parmaskinka
Krämig Matvetesallad med grillad majs och spare ribs
Heta kräftor med Kvarngryn och kålrot
Grillad chorizo och matvetesallad med kapris
Gröna kvarngryn med grillad lax
Grillad kyckling med kardemummavete och aprikos
Grillad lövbiff och chèvregryn med jordgubbar
Zucchini- och Matvetefrittata med smakrik tomatsallad