Ceasardröm

Majskyckling med kvarngrynssallad.

4 portioner

  • 1 majskyckling (2 filéer)
  • 150 g cocktailtomater
  • 1 kruka ramslök
  • 1 huvud romansallad
  • 200 g grön sparris
  • 3 dl kvarngryn
  • 1 vitlök (King solo)
  • 1 knippe färsklök

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 110 grader. Skala och dela färsklöken. Stek med vitlöken.
2. Stek kycklingen. Först på skinnsidan så att den får färg. Salta och peppra.
3. Lägg kycklingen i en ugnsform och sätt i en köttermometer. Den är klar när temperaturen i mitten nått 70 grader. (Skär ett snitt och kontrollera att kycklingen inte är röd inuti) Låt den sedan svalna.
4. Koka upp vatten i en kastrull. Salta det lätt. Dela sparrisen och koka dem i cirka 15 sekunder. Lägg dem sedan i en salladsskål.
5. Skär ett kryss i tomaterna med en kniv och låt även dem koka 10-15 sekunder. Doppa dem sedan i iskallt vatten så att skalet krackelerar. Skala dem och lägg dem tillsammans med sparrisen.
6. Lägg kvarngrynen och skivad vitlök i en kastrull med 4 ½ deciliter vatten. Salta och låt sjuda i 10 minuter. Häll av överflödigt vatten.
7. Dela romansalladen i bitar och lägg den i salladsskålen tillsammans med löken från ugnsformen. Dela ramslöken och blanda ner den i salladen.
8. Dela kycklingen i skivor och lägg i salladen. Toppa med hyvlad parmesan.
9. Skiva bröd, lägg dem på en plåt och ringla över lite olja. Grädda dem i ugnen tills de får gyllenbrun färg. Servera dem sedan till salladen.

Ceasardressing

  • 2 äggulor
  • 1 msk vinäger
  • 2 tsk dijonsenap
  • ½ vitlök (King solo)
  • 1 citron
  • 4 sardeller i olja
  • 3 ½ dl rapsolja
  • 150 g parmesanost

Rör ihop äggulorna, senapen och vinägern i en skål. Riv ner vitlöken och citronskalet. Blanda med lite pressad citron. Vispa i cirka 4 minuter medan du häller ner oljan i en tunn stråle. Finhacka sardellerna, riv parmesanosten och blanda i dressingen. Salta och peppra.

Tips: Se till att äggen och oljan har samma rumstemperatur.

Detta recept innehåller
Sirapskålgryn med lingon och järpar
Fruktigt grynbröd
Veteotto med lax och räkor
Kvarngryn med spenat och isterband samt råriven rödbetssallad
Ljummen Kamutvetesallad med pumpa och parmaskinka
Krämig Matvetesallad med grillad majs och spare ribs
Heta kräftor med Kvarngryn och kålrot
Grillad chorizo och matvetesallad med kapris
Gröna kvarngryn med grillad lax
Grillad kyckling med kardemummavete och aprikos
Grillad lövbiff och chèvregryn med jordgubbar
Zucchini- och Matvetefrittata med smakrik tomatsallad