Ingredienser

Cirka 4 portioner

Till calvadosfikonen
  • 4 fikon
  • ca 50 gram smör
  • 4 msk farin
  • 3 msk sirap
  • 3 msk calvados
  • (kanel om man vill)

Klyfta fikonen. Smält smör i en lämplig panna. Ha i socker och sirap och ev. kanel. Låt koka ihop och ha sedan i fikonen. Puttra i cirka 3 minuter. Slå sedan på calvados. Låt puttra ytterligare ett par minuter.

Servera med vaniljglass och det krispiga havret.

Till mathavre
  • Ca 1,5 dl mathavre
  • vatten
  • 1/2 citron
  • 1 vaniljstång
  • 2 msk socker
  • 3 msk smör
  • 3 msk råsocker
  • 1 msk kanel

Skölj av havren i kallt vatten. Klyfta citronen och dela vaniljstången på hälften. Koka upp vatten tillsammans med socker, vanilj och citron. Lägg i havren och låt koka i cirka 10-12 minuter. Häll sedan av i durkslag.

Smält smöret i en stekpanna och strö i sockret och kanelen. Lägg i havren och rör runt så det blandas ordentligt. Lägg sedan ut havreblandningen på en plåt med smörpapper. Rosta av i ugn på 225 grader i cirka 10 min.

Strössla över glassen.

Detta recept innehåller
Fruktigt grynbröd
Veteotto med lax och räkor
Kvarngryn med spenat och isterband samt råriven rödbetssallad
Ljummen Kamutvetesallad med pumpa och parmaskinka
Krämig Matvetesallad med grillad majs och spare ribs
Heta kräftor med Kvarngryn och kålrot
Grillad chorizo och matvetesallad med kapris
Gröna kvarngryn med grillad lax
Grillad kyckling med kardemummavete och aprikos
Grillad lövbiff och chèvregryn med jordgubbar
Zucchini- och Matvetefrittata med smakrik tomatsallad
Ankbröst med fänkålskryddade Kvarngryn samt apelsin- och habanerosås