Ingredienser
Cirka 4 portioner
Till calvadosfikonen
- 4 fikon
- ca 50 gram smör
- 4 msk farin
- 3 msk sirap
- 3 msk calvados
- (kanel om man vill)
Klyfta fikonen. Smält smör i en lämplig panna. Ha i socker och sirap och ev. kanel. Låt koka ihop och ha sedan i fikonen. Puttra i cirka 3 minuter. Slå sedan på calvados. Låt puttra ytterligare ett par minuter.
Servera med vaniljglass och det krispiga havret.
Till mathavre
- Ca 1,5 dl mathavre
- vatten
- 1/2 citron
- 1 vaniljstång
- 2 msk socker
- 3 msk smör
- 3 msk råsocker
- 1 msk kanel
Skölj av havren i kallt vatten. Klyfta citronen och dela vaniljstången på hälften. Koka upp vatten tillsammans med socker, vanilj och citron. Lägg i havren och låt koka i cirka 10-12 minuter. Häll sedan av i durkslag.
Smält smöret i en stekpanna och strö i sockret och kanelen. Lägg i havren och rör runt så det blandas ordentligt. Lägg sedan ut havreblandningen på en plåt med smörpapper. Rosta av i ugn på 225 grader i cirka 10 min.
Strössla över glassen.