Ingredienser

Cirka 4 portioner

Till calvadosfikonen
  • 4 fikon
  • ca 50 gram smör
  • 4 msk farin
  • 3 msk sirap
  • 3 msk calvados
  • (kanel om man vill)

Klyfta fikonen. Smält smör i en lämplig panna. Ha i socker och sirap och ev. kanel. Låt koka ihop och ha sedan i fikonen. Puttra i cirka 3 minuter. Slå sedan på calvados. Låt puttra ytterligare ett par minuter.

Servera med vaniljglass och det krispiga havret.

Till mathavre
  • Ca 1,5 dl mathavre
  • vatten
  • 1/2 citron
  • 1 vaniljstång
  • 2 msk socker
  • 3 msk smör
  • 3 msk råsocker
  • 1 msk kanel

Skölj av havren i kallt vatten. Klyfta citronen och dela vaniljstången på hälften. Koka upp vatten tillsammans med socker, vanilj och citron. Lägg i havren och låt koka i cirka 10-12 minuter. Häll sedan av i durkslag.

Smält smöret i en stekpanna och strö i sockret och kanelen. Lägg i havren och rör runt så det blandas ordentligt. Lägg sedan ut havreblandningen på en plåt med smörpapper. Rosta av i ugn på 225 grader i cirka 10 min.

Strössla över glassen.

Detta recept innehåller
Krämig matvetesoppa med frisk sallad (vegansk)
Tahinigryn med harissastekta morötter (vegansk)
Chili sin Carne med avokadoröra (vegansk)
Gratinerad portabello med Svenska Kvarngryn och röda linser
Kikärtsbiffar med curryvete, rotfrukter, och chutneycréme
Ugnstekt laxfilé med krämiga spenatgryn
Ugnstekt falukorv med tomatgratinerade kvarngryn
Vår egen flygande Jakob
Italienska kotletter med krämiga parmesangryn
BBQ Wok med örtaioli
Tacopaprika med avokadosallad och nachochips
Gulaschsoppa på älgfärs