Caesarsalladen sägs vara skapad av den italiensk-amerikanska köksmästaren Caesar Cardini i Tijuana (Mexico). Den 4 juli 1924 höll maten på att ta slut i hans restaurang. Caesar fick slänga ihop en sallad av det han hade kvar i köket.

Ingredienser
  • 2 äggulor (Tips! Gör maränger på äggvitorna)
  • 1 msk dijonsenap
  • 2 msk sherryvinäger
  • 3 sardeller i olja (OBS! Ej sardeller i vatten)
  • 60 g riven parmesanost ”Reggiano”
  • 1 king solo vitlök eller 3 klyftor vanlig vitlök.
  • 3 dl matolja
  • Saften och rivet skal från 1 citron
GÖR SÅ HÄR
  1. Blanda äggulor, senap och vinäger i en bunke.
  2. Vispa tills blandningen blir porös.
  3. Häll i oljan sakta samtidigt som du fortsätter att vispa. Häll inte i för mycket åt gången .
  4. Vispa tills oljan är slut.
  5. Riv citronskalet och lägg det i majonnäsen.
  6. Smaka av med salt och peppar.
  7. Finhacka sardellerna och lägg i.
  8. Riv ner vitlöken och vänd ner den tillsammans med parmesanosten.
TIPS

Dijonsenap har en syrligare smak med mer sting än vanlig svensk senap. Använd den sort du tycker bäst om.

Krämig Matvetesallad med grillad majs och spare ribs
Heta kräftor med Kvarngryn och kålrot
Grillad chorizo och matvetesallad med kapris
Gröna kvarngryn med grillad lax
Grillad kyckling med kardemummavete och aprikos
Grillad lövbiff och chèvregryn med jordgubbar
Zucchini- och Matvetefrittata med smakrik tomatsallad
Ankbröst med fänkålskryddade Kvarngryn samt apelsin- och habanerosås
Krämig matvetesoppa med frisk sallad (vegansk)
Tahinigryn med harissastekta morötter (vegansk)
Chili sin Carne med avokadoröra (vegansk)
Gratinerad portabello med Svenska Kvarngryn och röda linser