Brynta kvarngryn med torsk, ägg och brysselkål

4 portioner

  • 3 dl Svenska Kvarngryn
  • 3 dl vatten
  • 100 gr brysselkål
  • 3 tsk dillfrö
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 4 hårdkokta ägg
  • 50 gram smör
  • 1 knippe dill
  • 500 gr torskrygg
  • 3 dl vatten
  • 1 citron
  • 3 lagerblad
  • 10 svartpepparkorn
  • salt

Lägg försiktigt i äggen i sjudande vatten och låt dem sjuda (eller koka försiktigt) i 6 minuter. Kvarta brysselkålen. Koka kvarngrynen med brysselkål, buljongtärning och vatten under lock 10 – 15 minuter. Bryn smöret tills det har en kolaliknande doft. Blanda i den hackade dillen och slå över grynen. Klyfta äggen och blanda i dem också.

Skiva citronen. Koka upp vatten med citronskivorna samt kryddorna. Lägg i torsken och låt koka försiktigt under lock ca 5 minuter.

Vintergatan
Vinternatt
Kärringröra med matvete (en given vinnare på julbordet)
Brynta kvarngryn med torsk, ägg och brysselkål
Sirapskålgryn med lingon och järpar
Fruktigt grynbröd
Veteotto med lax och räkor
Kvarngryn med spenat och isterband samt råriven rödbetssallad
Ljummen Kamutvetesallad med pumpa och parmaskinka
Krämig Matvetesallad med grillad majs och spare ribs
Heta kräftor med Kvarngryn och kålrot
Grillad chorizo och matvetesallad med kapris