Havrebaguette med rostad paprika, sardeller och kornpesto. Havre är så gott i bröd. Här kan du göra din egen havrebaguette.

Bröd

Ingredienser

  • 2 dl mathavre
  • 2 dl vatten
  • 1 tsk honung
  • 1 tsk salt
  • 3 dl kallt vin
  • 1 påse torrjäst
  • 2 dl durumvete
  • 4 dl vetemjöl
  • Lite kallpressad rapsolja

Gör så här: 1. Koka upp mathavren i vattnet, låt den sedan svälla underlock i fem minuter. 2. Häll över mathavren i en bunke och tillsätt honung, salt, kallt vatten och rör sedan i jästen. 3. Blanda i durummjölet och vetemjölet. Använda gärna bakmaskin och blanda degen i 7-10 minuter. 4. Ringla lite olja över degen och låt den jäsa övertäkt i 60 minuter. 5. Sätt ugnen på 225 grader. 6. Ta upp degen på bakbord, men knåda den inte. 7. Dela den i tre delar och vrid varje bit till en baguettliknande form. 8. Låt bröden jäsa på plåt i 30 minuter till. 9. Pensla sedan bröden med olja och vatten och strö över lite mathavre. 10. Grädda i mitten av ugnen i 10-15 minuter. Tips! Lägg några isbitar på botten av ugnen när du gräddar bröden, så får de en krispigare yta.

Pesto

Ingredienser

  • 1 dl matkorn
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • Skal och saft från ½ citron
  • 50 g riven parmesan
  • 1 kruka persilja
  • ½ dl kallpressad rapsolja
  • ½ dl ”vanlig” rapsolja
  • 3 tsk torkad dill

Gör så här: 1. Koka matkornen i 10 minuter. 2. Mixa dem sedan med resten av ingredienserna. 3. Om peston blir för tjock, tunna ut den med lite kallt vatten. 4. Smaka av med lite salt.

Rostad paprika

Ingredienser

  • 2 paprikor

1. Rosta paprikorna i ugnen på 250 grader i tio minuter. 2. Lägg dem sedan i en plastpåse, knyt den och låt dem svalna. 3. Skala sedan paprikorna. 4. Dela dem och lägg dem på en skiva bröd tillsammans med en klick pesto. 5. Toppa med sardeller.

Detta recept innehåller

Fett bra!

”Hemmagjord pesto ger massor av bra fetter från växtriket. Fett ger bra energi som håller oss mätta länge. Fett måste hela tiden tillföras för att kroppen ska bibehålla en normal fettförbränning. Annars sparar den bara på redan lagrat fett.” – Lisa Munters, kostrådgivare

Krämig Matvetesallad med grillad majs och spare ribs
Heta kräftor med Kvarngryn och kålrot
Grillad chorizo och matvetesallad med kapris
Gröna kvarngryn med grillad lax
Grillad kyckling med kardemummavete och aprikos
Grillad lövbiff och chèvregryn med jordgubbar
Zucchini- och Matvetefrittata med smakrik tomatsallad
Ankbröst med fänkålskryddade Kvarngryn samt apelsin- och habanerosås
Krämig matvetesoppa med frisk sallad (vegansk)
Tahinigryn med harissastekta morötter (vegansk)
Chili sin Carne med avokadoröra (vegansk)
Gratinerad portabello med Svenska Kvarngryn och röda linser