Serverade med grillad majs, italieninspirerad BBQ-sås och sallad på rostade kvarngryn.

BAKADE SHORT RIBS

  • 1 kg rå oxbringa (oxbringa med sågade ben)
  • 1 knippe timjan
  • 1 knippe rosmarin
  • 1 apelsin
  • 3 dl vatten
  • salt och peppar

Gör så här:
Börja dagen innan. Sätt på ugnen på 90 grader. Putsa köttet fri från senor, och gnid in salt och peppar. Finhacka örterna och klappa in på köttet. Skiva apelsinen och lägg över skivorna på köttet. Lägg köttet i en lagom hög, ugnsfast form. Slå på vattnet och täck över formen med plastfilm så att det blir tätt.
Ställ in formen med bringan och “baka” den i ca 12 timmar. Innan ni tar ut den från ugnen, så kolla av med en stekgaffel att köttet släpper från benet.
Ta ut bringan och låt den svalna helt. Grilla när det är dags att servera och avsluta då med att pensla BBQ-såsen på köttet. Salta och peppra.

SALLAD PÅ ROSTAT KVARNGRYN

  • 2 dl Kvarngryn
  • 4 dl vatten
  • 2 st små steklökar
  • 1 st chili
  • 1 knippe rädisor
  • 1 knippe salladslök
  • 5 st små steklökar
  • 1 kruka koriander
  • 1 ask plommoncoctail tomater
  • 1⁄2 dl olivolja av god kvalitet
  • 3 msk vit balsamicovinäger
  • Salt

Gör så här:
Rosta Kvarngrynen i en stekpanna så de får lite färg och doftar nötigt. Lägg sedan grynen i en kastrull och tillsätt vattnet. Skala och skiva lökarna, skiva chilin tunn. Lägg ner i kastrullen och låt koka i ca 10 minuter. Dra av kastrullen och sätt på locket så det svälla och svalna av. Skala, skiva rädisor och lök som blandas med salladen och delade tomater. Hacka koriandern och häll på vinägern och oljan. Smaka av med salt och peppar.

CHILIAIOLI

  • 3 bananschalottenlökar
  • 1 näve soltorkade tomater
  • 3 stora vitlöksklyftor
  • 1 kruka timjan
  • 2 st chili
  • 1 kruka rosmarin
  • 200 gram muscovadosocker
  • 1⁄2 dl olivolja
  • 1 dl vatten
  • 100 gram Heinz chilisauce
  • Salt och peppar
  • 100 gram Heinz ketchup

Gör så här:
Skala och skiva löken. Strimla chilin och de soltorkade tomaterna. Häll ner olivoljan i en kastrull och tillsätt chillin samt löken. Låt det få steka lätt för att sedan lägga i sockret som får smälta. Häll på chili- saucen, ketchupen och vattnet. Plocka och finhacka örterna, lägg ner dessa också. Låt det få sjuda under omrörning. Smaka av med salt, peppar och vinägern. Använd lite av bbq-såsen för att pensla på köttet när du grillar.

Detta recept innehåller

”Detta kan vara det bästa nötkött som fınns. Beställ i köttdisken så sågar de upp åt dig. Med min egen glaze blir det riktigt lyckat och att ha en sallad på rostade kvarngryn blir precis lagom avvägning mellan matigt och lätt.” – Görgen Tidén

Fruktigt grynbröd
Veteotto med lax och räkor
Kvarngryn med spenat och isterband samt råriven rödbetssallad
Ljummen Kamutvetesallad med pumpa och parmaskinka
Krämig Matvetesallad med grillad majs och spare ribs
Heta kräftor med Kvarngryn och kålrot
Grillad chorizo och matvetesallad med kapris
Gröna kvarngryn med grillad lax
Grillad kyckling med kardemummavete och aprikos
Grillad lövbiff och chèvregryn med jordgubbar
Zucchini- och Matvetefrittata med smakrik tomatsallad
Ankbröst med fänkålskryddade Kvarngryn samt apelsin- och habanerosås