Ankbröst med fänkålskryddade Kvarngryn samt apelsin- och habanerosås

4 portioner

Du behöver:

Kvarngrynen:

  • 3 dl Svenska Kvarngryn
  • 3 dl vatten
  • 6 jordärtskockor
  • 1 vitlök solo
  • 2 msk hackade dadlar
  • 2 tsk fänkålsfrön
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 5 stjälkar blekselleri
  • 3 kvistar rosmarin
  • smör
  • salt och peppar

Ankan:

  • 4 ankbröst à 150 – 200 gr
  • flingsalt
  • salt och peppar

Habanerosås:

  • ankfett från stekningen
  • 1 röd paprika
  • ½ habanero
  • 1 dl apelsinjuice
  • 2 msk kycklinfond
  • 3 dl grädde
  • ev lite salt

Gör så här:

Skala och hacka vitlök och jordärtskockor. Fräs dem i smör tillsammans med fänkålsrön och dadlarna ett par minuter. Häll i grynen, smula buljongtärningen och slå på vattnet. Låt koka i 10 till 15 minuter. När grynen är färdiga hacka i sellerin och strö i rosmarin. Smaka av med salt och peppar.

Sätt ugnen på 175 grader. Putsa bort eventuella hinnor på ankbrösten. Skåra kappan och lägg ankbrösten med fettsidan neråt i en kall stekpanna som du strött i lite flinsalt i. Sätt plattan på högsta värme. Salta och peppra köttsidan på ankbrösten. Stek i cirka tio minuter, tills fettkappan har fått en gyllene färg. Vänd på brösten och stek ett par minuter. Stoppa sedan in ankan i ugnen i ca tio minuter eller tills de har en innertemperatur på 58 – 60 grader. Ta ut dem och paketera in dem i bakplåtspapper och låt vila i 5 – 8 minuter. Spar fettet i pannan till såsen.
Hacka paprika och habanero. Fräs i fettet efter ankan ett par minuter. Slå på apelsinjuicen, fonden och grädden. Låt koka under lock i tio minuter. Mixa såsen slät och smaka av med salt.

Skiva upp ankan i tunna skivor och servera.

Kvarngryn med spenat och isterband samt råriven rödbetssallad
Ljummen Kamutvetesallad med pumpa och parmaskinka
Krämig Matvetesallad med grillad majs och spare ribs
Heta kräftor med Kvarngryn och kålrot
Grillad chorizo och matvetesallad med kapris
Gröna kvarngryn med grillad lax
Grillad kyckling med kardemummavete och aprikos
Grillad lövbiff och chèvregryn med jordgubbar
Zucchini- och Matvetefrittata med smakrik tomatsallad
Ankbröst med fänkålskryddade Kvarngryn samt apelsin- och habanerosås
Krämig matvetesoppa med frisk sallad (vegansk)
Tahinigryn med harissastekta morötter (vegansk)