6 portioner

En gryta fylld av nyttigheter, mycket smak och värme. Godsaker som sötpotatis, aubergine och grönkål får koka ihop med kamutvete som ger ett gott tuggmotstånd och en fin mättnad. Prova också att göra grytan med kvarngryn eller matkorn istället för kamutvete för kul variation.

Gryta
300 g lammfärs
3 dl kamutvete
100 g grönkål
200 g aubergine
400 g sötpotatis
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk kallpressad rapsolja
1 röd chili
1 tsk kanel
1/2 tsk paprikapulver
1/2 tsk malen koriander
1 krm malen nejlika
2 msk tomatpuré
1,5 l vatten
2 köttbuljongtärningar
2 lagerblad
200 g cocktailtomater
1/2 dl hackad färsk bladpersilja

Till servering
crème fraîche
chili flakes
färsk bladpersilja

Gör såhär:
Skär auberginen i kuber 1×1 cm, salta lätt och ställ åt sidan. Skölj grönkålen och riv i små bitar. Skala och skär sötpotatisen i kuber ca 1×1 cm. Skär tomaterna på mitten. Fräs lök och vitlök i olja i en gryta tills de mjuknat. Tillsätt kryddorna och fräs i ett par minuter, tillsätt ev. lite vatten så att kryddorna inte bränner. Tillsätt lammfärsen och bryn till färsen fått fin färg. Tillsätt tomatpuré, aubergine, sötpotatis, vatten, buljongtärningar och lagerblad. Låt sjuda i 10 minuter. Tillsätt kamutvete och sjud i ytterligare 10 minuter. Blanda ner tomat och grönkål när ett par minuter återstår. Smaka av med salt och svartpeppar. Hacka färsk bladpersilja grovt och rör ner i grytan. Bjud grytan med en klick crème fraîche, chili flakes och hackad färsk bladpersilja.

DETTA RECEPT INNEHÅLLER

Kamutvete - En produkt från Frebaco kvarn.

Fruktigt grynbröd
Veteotto med lax och räkor
Kvarngryn med spenat och isterband samt råriven rödbetssallad
Ljummen Kamutvetesallad med pumpa och parmaskinka
Krämig Matvetesallad med grillad majs och spare ribs
Heta kräftor med Kvarngryn och kålrot
Grillad chorizo och matvetesallad med kapris
Gröna kvarngryn med grillad lax
Grillad kyckling med kardemummavete och aprikos
Grillad lövbiff och chèvregryn med jordgubbar
Zucchini- och Matvetefrittata med smakrik tomatsallad
Ankbröst med fänkålskryddade Kvarngryn samt apelsin- och habanerosås