6 portioner

En gryta fylld av nyttigheter, mycket smak och värme. Godsaker som sötpotatis, aubergine och grönkål får koka ihop med kamutvete som ger ett gott tuggmotstånd och en fin mättnad. Prova också att göra grytan med kvarngryn eller matkorn istället för kamutvete för kul variation.

Gryta
300 g lammfärs
3 dl kamutvete
100 g grönkål
200 g aubergine
400 g sötpotatis
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk kallpressad rapsolja
1 röd chili
1 tsk kanel
1/2 tsk paprikapulver
1/2 tsk malen koriander
1 krm malen nejlika
2 msk tomatpuré
1,5 l vatten
2 köttbuljongtärningar
2 lagerblad
200 g cocktailtomater
1/2 dl hackad färsk bladpersilja

Till servering
crème fraîche
chili flakes
färsk bladpersilja

Gör såhär:
Skär auberginen i kuber 1×1 cm, salta lätt och ställ åt sidan. Skölj grönkålen och riv i små bitar. Skala och skär sötpotatisen i kuber ca 1×1 cm. Skär tomaterna på mitten. Fräs lök och vitlök i olja i en gryta tills de mjuknat. Tillsätt kryddorna och fräs i ett par minuter, tillsätt ev. lite vatten så att kryddorna inte bränner. Tillsätt lammfärsen och bryn till färsen fått fin färg. Tillsätt tomatpuré, aubergine, sötpotatis, vatten, buljongtärningar och lagerblad. Låt sjuda i 10 minuter. Tillsätt kamutvete och sjud i ytterligare 10 minuter. Blanda ner tomat och grönkål när ett par minuter återstår. Smaka av med salt och svartpeppar. Hacka färsk bladpersilja grovt och rör ner i grytan. Bjud grytan med en klick crème fraîche, chili flakes och hackad färsk bladpersilja.

DETTA RECEPT INNEHÅLLER

Kamutvete - En produkt från Frebaco kvarn.

Vintergatan
Vinternatt
Kärringröra med matvete (en given vinnare på julbordet)
Brynta kvarngryn med torsk, ägg och brysselkål
Sirapskålgryn med lingon och järpar
Fruktigt grynbröd
Veteotto med lax och räkor
Kvarngryn med spenat och isterband samt råriven rödbetssallad
Ljummen Kamutvetesallad med pumpa och parmaskinka
Krämig Matvetesallad med grillad majs och spare ribs
Heta kräftor med Kvarngryn och kålrot
Grillad chorizo och matvetesallad med kapris
Gröna kvarngryn med grillad lax
Grillad kyckling med kardemummavete och aprikos
Grillad lövbiff och chèvregryn med jordgubbar
Zucchini- och Matvetefrittata med smakrik tomatsallad
Ankbröst med fänkålskryddade Kvarngryn samt apelsin- och habanerosås
Krämig matvetesoppa med frisk sallad (vegansk)
Tahinigryn med harissastekta morötter (vegansk)
Chili sin Carne med avokadoröra (vegansk)
Gratinerad portabello med Svenska Kvarngryn och röda linser
Kikärtsbiffar med curryvete, rotfrukter, och chutneycréme
Ugnstekt laxfilé med krämiga spenatgryn
Ugnstekt falukorv med tomatgratinerade kvarngryn
Vår egen flygande Jakob
Italienska kotletter med krämiga parmesangryn
BBQ Wok med örtaioli
Tacopaprika med avokadosallad och nachochips
Gulaschsoppa på älgfärs
Saffranspaella
Ceasargryn med baconlindad romansallad
Renskavsgryta med kantarellgryn
Saftiga hamburgare
Min egen kvarngrynsallad
Bakade short ribs
Grillad lammentrecôte
Skagenröra på matvetevåffla
Kvarngryn med parmesan
Kalljästa frukostfrallor
Rotfruktsoppa på rökt bog
Chili på Ekologisk Matvete
Torskfilé med rostad vitlök
Saffransbulgur med ugnsrostad fänkål och kallrökt lax
Värmande gryta med lammfärs, grönkål och kamutvete
Julköttbullar med matvetesallad och snabbpicklad gurka
Krispig rödkålssallad med kvarngryn och apelsindressing
Mathavresallad med rostad pumpa, brysselkål och senapsdressing
Får det vara lite rött?
Friskt, sa gubben
Fredagsfina fisken
Helenas jambalaya
Middag den 24:e
Bruschetta på svenska
Syrliga pannan
Somrig klassiker
Mustig augusti
Ceasardröm
Grillkväll i fickformat
Laxlyx
Mozzarellamums
Semestertallrik från Dalarna
Picknick med krisp
Skärgårdspanna
Caesardressing
En enkel bearnaise
En rörig pesto
Power bars
Zeyton ba parake gandom
Soupe jo
Meygo ba parake gandom
Lobya polo
Bagahali
Ashe mast
Ashe gandom
Ashe adas
Fredrix Ketchup
Klassisk aioli
TXS BBQ
Fetaostkräm från Dalarna
Calvadosfikon med krispigt havreströssel
Maränger
Dipp med dill och kapris
Kornotto med hummer
Dröm för två
Hjälmaregös
Hjärtekraft
Höstlamm
Varm nypsoppa
Duva med höstäpple
Ostfrestelse