4 portioner

Dessa köttbullar blir alldeles speciella tack vare värmande julkryddor. Servera tillsammans med en matig och nyttig sallad på matvete och rödbetor som har ett gott inslag av ädelost. Picklad gurka som tillbehör fixar du snabbt själv!

Matvetesallad 3 dl matvete 200 g förkokta rödbetor 1 dl granatäppelkärnor 50 g ruccola 50 g ädelost Köttbullar 500 g nötfärs 2/3 dl havregryn 1 msk potatismjöl 1,5 dl mjölk (3%) 1 gul lök 1 msk smör 2 krm mald kryddpeppar 1 krm mald kryddnejlika 1 krm kanel 1 tsk salt Snabbpicklad gurka 1 gurka 1 1/2 dl vatten 1/2 dl ättiksprit (12%) 1/2 dl socker Gör såhär: Koka matvete i vatten och buljong, enligt anvisningarna på förpackningen. Tärna rödbetorna i små bitar. Kärna ur granatäpplet och skölj ruccolan. Blanda ihop matvete, rödbetor, granatäppelkärnor, ruccola och smulad ädelost. Skiva gurkan tunt och lägg i en bunke. Koka upp vatten, socker och ättika och rör om tills sockret löst sig. Slå lagen över gurkan och låt stå i 20 minuter. Häll sedan av lagen. Mortla havregrynen och blanda med potatismjöl, mjölk och kryddor. Låt svälla i 10 minuter. Riv under tiden löken och fräs i smör tills den mjuknat. Låt svalna och blanda ner i havregrynsblandningen. Vänd ner färsen och blanda väl, men varsamt. Forma till bollar och stek några åt gången i smör i het panna. Servera köttbullarna tillsammans med matvetesalladen och den snabbpicklade gurkan. Garnera ev. med ädelost och granatäppelkärnor.

DETTA RECEPT INNEHÅLLER

matvete-ekologisk

Sirapskålgryn med lingon och järpar
Fruktigt grynbröd
Veteotto med lax och räkor
Kvarngryn med spenat och isterband samt råriven rödbetssallad
Ljummen Kamutvetesallad med pumpa och parmaskinka
Krämig Matvetesallad med grillad majs och spare ribs
Heta kräftor med Kvarngryn och kålrot
Grillad chorizo och matvetesallad med kapris
Gröna kvarngryn med grillad lax
Grillad kyckling med kardemummavete och aprikos
Grillad lövbiff och chèvregryn med jordgubbar
Zucchini- och Matvetefrittata med smakrik tomatsallad