4 portioner

Dessa köttbullar blir alldeles speciella tack vare värmande julkryddor. Servera tillsammans med en matig och nyttig sallad på matvete och rödbetor som har ett gott inslag av ädelost. Picklad gurka som tillbehör fixar du snabbt själv!

Matvetesallad 3 dl matvete 200 g förkokta rödbetor 1 dl granatäppelkärnor 50 g ruccola 50 g ädelost Köttbullar 500 g nötfärs 2/3 dl havregryn 1 msk potatismjöl 1,5 dl mjölk (3%) 1 gul lök 1 msk smör 2 krm mald kryddpeppar 1 krm mald kryddnejlika 1 krm kanel 1 tsk salt Snabbpicklad gurka 1 gurka 1 1/2 dl vatten 1/2 dl ättiksprit (12%) 1/2 dl socker Gör såhär: Koka matvete i vatten och buljong, enligt anvisningarna på förpackningen. Tärna rödbetorna i små bitar. Kärna ur granatäpplet och skölj ruccolan. Blanda ihop matvete, rödbetor, granatäppelkärnor, ruccola och smulad ädelost. Skiva gurkan tunt och lägg i en bunke. Koka upp vatten, socker och ättika och rör om tills sockret löst sig. Slå lagen över gurkan och låt stå i 20 minuter. Häll sedan av lagen. Mortla havregrynen och blanda med potatismjöl, mjölk och kryddor. Låt svälla i 10 minuter. Riv under tiden löken och fräs i smör tills den mjuknat. Låt svalna och blanda ner i havregrynsblandningen. Vänd ner färsen och blanda väl, men varsamt. Forma till bollar och stek några åt gången i smör i het panna. Servera köttbullarna tillsammans med matvetesalladen och den snabbpicklade gurkan. Garnera ev. med ädelost och granatäppelkärnor.

DETTA RECEPT INNEHÅLLER

matvete-ekologisk

Vintergatan
Vinternatt
Kärringröra med matvete (en given vinnare på julbordet)
Brynta kvarngryn med torsk, ägg och brysselkål
Sirapskålgryn med lingon och järpar
Fruktigt grynbröd
Veteotto med lax och räkor
Kvarngryn med spenat och isterband samt råriven rödbetssallad
Ljummen Kamutvetesallad med pumpa och parmaskinka
Krämig Matvetesallad med grillad majs och spare ribs
Heta kräftor med Kvarngryn och kålrot
Grillad chorizo och matvetesallad med kapris
Gröna kvarngryn med grillad lax
Grillad kyckling med kardemummavete och aprikos
Grillad lövbiff och chèvregryn med jordgubbar
Zucchini- och Matvetefrittata med smakrik tomatsallad
Ankbröst med fänkålskryddade Kvarngryn samt apelsin- och habanerosås
Krämig matvetesoppa med frisk sallad (vegansk)
Tahinigryn med harissastekta morötter (vegansk)
Chili sin Carne med avokadoröra (vegansk)
Gratinerad portabello med Svenska Kvarngryn och röda linser
Kikärtsbiffar med curryvete, rotfrukter, och chutneycréme
Ugnstekt laxfilé med krämiga spenatgryn
Ugnstekt falukorv med tomatgratinerade kvarngryn
Vår egen flygande Jakob
Italienska kotletter med krämiga parmesangryn
BBQ Wok med örtaioli
Tacopaprika med avokadosallad och nachochips
Gulaschsoppa på älgfärs
Saffranspaella
Ceasargryn med baconlindad romansallad
Renskavsgryta med kantarellgryn
Saftiga hamburgare
Min egen kvarngrynsallad
Bakade short ribs
Grillad lammentrecôte
Skagenröra på matvetevåffla
Kvarngryn med parmesan
Kalljästa frukostfrallor
Rotfruktsoppa på rökt bog
Chili på Ekologisk Matvete
Torskfilé med rostad vitlök
Saffransbulgur med ugnsrostad fänkål och kallrökt lax
Värmande gryta med lammfärs, grönkål och kamutvete
Julköttbullar med matvetesallad och snabbpicklad gurka
Krispig rödkålssallad med kvarngryn och apelsindressing
Mathavresallad med rostad pumpa, brysselkål och senapsdressing
Får det vara lite rött?
Friskt, sa gubben
Fredagsfina fisken
Helenas jambalaya
Middag den 24:e
Bruschetta på svenska
Syrliga pannan
Somrig klassiker
Mustig augusti
Ceasardröm
Grillkväll i fickformat
Laxlyx
Mozzarellamums
Semestertallrik från Dalarna
Picknick med krisp
Skärgårdspanna
Caesardressing
En enkel bearnaise
En rörig pesto
Power bars
Zeyton ba parake gandom
Soupe jo
Meygo ba parake gandom
Lobya polo
Bagahali
Ashe mast
Ashe gandom
Ashe adas
Fredrix Ketchup
Klassisk aioli
TXS BBQ
Fetaostkräm från Dalarna
Calvadosfikon med krispigt havreströssel
Maränger
Dipp med dill och kapris
Kornotto med hummer
Dröm för två
Hjälmaregös
Hjärtekraft
Höstlamm
Varm nypsoppa
Duva med höstäpple
Ostfrestelse