Stjärnkocken Paul Svensson hyllar Havreris!

 

I ett samarbete med prisbelönta stjärnkocken Paul Svensson har han tagit fram tre lyxiga recept som lyfter smaklökarna och Svenskt Havreris till nya nivåer! Nedan finns hans recept ”Sushi på Svenska”, ”Koldolme 2020” och ”Kokosris med havrekrokant och havtorn”.

Paul Svensson, som till vardags är kock och kreativ ledare på restaurangerna Paul Tayler lanthandel i Sundbyberg och Fotografiska i Stockholm, hyllar Svenskt Havreris.

-Havreris är en klimatsmart, konsumentvänlig och god produkt som kan göra det enkelt för många att ersätta det asiatiska riset. På köpet får man god smak och bättre näringsvärde, säger Paul Svensson.

Längst ner tipsar även Paul hur du kan få ett riktigt elegant havreris – en klassisk och en ”klibbigare” risupplevelse.

Låt väl smaka!

sushi på svenska

 

Sushiris på Havreris

• 450 g Frebaco Kvarn Havreris
• 250 g Vatten
• 1,5 dl Äppelcidervinäger
• 1 dl Socker
• 7 g Salt
Gör såhär;
Blötlägg Havreriset i 1 dygn. Häll av blötläggningsvatten. Koka upp Havreriset med 250 g vatten. Sätt på lock och koka sakta i 10 min. Drag av från spisen och låt riset sätta sig i 5 min med locket på. Häll upp Havreriset på en handduk. Kallrör vinäger, socker och salt så allt löses upp. Slå på Havreriset och rör försiktigt runt med en slickepott så att allt blandas. Sätt sedan på lock och låt dra tills det ska användas. Forma sushikuddar.

Gari på kålrot

• 1 dl Vinäger
• 30 g Ingefära
• 2 dl Socker
• 2 dl Vatten
• 1/2st Kålrot
Gör såhär;
Koka upp vatten, socker och riven ingefära. Rör i vinäger och låt svalna. Riv i mer ingefära för lite hetta. Skiva kålrot tunt på mandolin och lägg ner i lagen. Blir godare ju längre den får ligga.

”Svensk soja”

• 3 fl Champinjonsoja, Östergärde
• 1 fl Umamifond, Bo Kasper
Gör såhär;
Reducera till hälften och sila.

”Svensk wasabi”

• 100 g Gröna ärtor
• 1st Pepparrot (råsaftad)
Gör såhär;
Mixa ärtor i en blender med pepparrotsjuice och passera.

Confiterad Pumpa

• ½ st Butternut squash
• Matolja
Gör såhär;
Sätt ugnen på 100 grader. Skala pumpan och skiva i 3 mm tjocka skivor. Lägg i ugnsfastform och täck med matolja. Baka i ugn på 100 grader tills mjuk, ca. 30min. Tag ut och låt svalna. Skär pumpan i lagom stora bitar för sushiriset. Krydda med lite salt.

Servering

Krama kuddar av Havreriset ca. 4 cm långa. Lägg en liten klick med svensk wasabi på varje (ca ½ tsk) Täck med en pumpaskiva. Toppa med gari på kålrot och servera med sojan.

SUSHI PÅ SVENSKA Ed.2

 

• Frebaco Kvarn Havreris enligt tidigare recept
• Pumpa enligt tidigare recept
• Köp wasabi
• Köp japansk soja
• Köp gari
• Köp Svensk ärtsoja

Servering

Krama Havreriskuddar ca. 4 cm. Pensla med wasabi och täck med pumpa. Toppa med gari och servera med soja.

KÅLDOLME 2020

 

 Kåldolme

• 400 g Frebaco Kvarn Havreris, grundkokt
• 500 g Växtbaseradfärs (formbar anamma)
• 150 g Riven champinjon
• 250 g Vitkål/lök kokt med grönsaksbuljong/smör
• 2 dl Umamibuljong
• 1 msk Honung
• 1 st Vitkål, litet
• 5 kvistar Timjan
• 1 st Vitlöksklyfta
• 200 g Lingon
• 50 g Socker
• Salt, svartpeppar
• Smör till stekning
Gör såhär;
Sätt ugnen på 120 grader. Skär loss rotfästet på vitkålen och spara. Koka upp rikligt med vatten i en kastrull och lägg i vitkålen. Lyft blad efterhand som de trillar av huvudet och kyl. Försök få ut 12st. Strimla resterande av kålen och rotfästet. Sautera strimlad kål mjuk med vitlök i lite olja. Smaka av med salt. Svetta champinjon mjuk i en kastrull under lock. Låt svalna. Blanda växtbaseradfärs med ägg, kål, svamp, vitlök, hackad timjan och Havreris (hackat i mindre bitar). Smaka av med salt, kryddpeppar och svartpeppar. Forma blandningen till järpar på oljad plåt. Baka i ugn tills fast. Bryn sedan hastigt i stekpanna med lite smör. Vik in järparna i kålbladen och bind upp. Bryn kåldolmarna i en panna. Tag av från värmen och ringla över honung, slå på umamibuljong. Brässera i ugn ca 20 min under lock, ös buljongen över kåldolmarna efter halva tiden. Tag ut och häll av skyn, spara skyn till havresåsen.

Söt-syrlig havresås

• 1 dl Förkokt Frebaco Kvarn Havreris, enligt grundkok
• 3 dl Kåldolme sky
• 2 msk Ättika
• 1 Kruka persilja
• Salt, svartpeppar
Gör såhär;
Stek havreriset krispigt i lite smör. Slå på ättika och sky. Låt sjuda hastigt och vänd upp med persilja. Smaka av med salt och svartpeppar.

Servering

Servera kåldolmarna med potatispuré.

KOKOSRIS MED HAVREKROKANT OCH HAVTORN

 

Kokosris med havrekrokant och havtorn

• 5 dl Kokt Frebaco Kvarn Havreris
• 1 Burk kokosmjölk, Kung Markatta
• 2st Lagerblad
• 1-2dl Havregrädde
• Citrontimjankvistar
Gör såhär;
Koka upp Havreris med kokosmjölk, citrontimjankvistar och lagerblad. Låt svalna i kyl, plocka sedan bort örterna. Rör i havregrädde till önskad konststens vid servering.

Havtorn och granité

• 2 dl Sockerlag 50/50
• 2 dl Havtornsjuice
• 4 msk Frusna havtorns bär
• 1 msk Plockad citrontimjan (spara kvistar till riskoket)
Gör såhär;
Blanda juice med sockerlag och frys. Rör om blandningen i frysen då och då för jämnt resultat. Skrapa blandningen till is vid servering.

Havrekrokant

• 2 dl Havreflingor
• 2 msk Sirap
• 1 dl Råsocker
• ¼ tsk Bakpulver
• 75 g Smör
• 2 msk Grädde
• 1 tsk Havssalt
Gör såhär;
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smör och blanda med havreflingor, grädde, socker, sirap och bakpulver. Stryk ut smeten tunt med hjälp av en sked. Strö på lite havssalt och baka av i ugn 5–7 min tills gyllenbruna och karamelliserade. Tag ut havrekorkanten och låt svalna på bänken. Lösgör och toppa varje dessert.

Servering

Fördela riset i botten. Toppa med granité och bär. Fördela timjanblad över och toppa med havrekrokant.

PAUL SVENSSONS TIPSAR om TVÅ ELEGANTA TILLAGNINGSMETODER med havreris

 

ångat havreris
(klassik risupplevelse)

• 400 g Havreris
• 250 g Vatten
Gör såhär;
Skölj Havreriset noga i kallt vatten tills det sluta att ge grumligt vatten. Slå sedan på vatten och täck. Låt stå i 1 h. Sila av riset och lägg i ugnsfast form eller bläck med lock. Slå på 250g vatten och täck med lock. Ånga på 100c i ugn ca. 20–30 min. Tag ut och låt sätta sig.

blötlagd grundkok havreris
(Klibbigare slutresultat)

• 400 g Havreris
•400 g Vatten
Gör såhär;
Skölj Havreriset noga i kallt vatten tills det sluta att ge grumligt vatten. Slå sedan på vatten och täck. Låt stå i 1 h. Sila av vattnet och slå på nytt vatten 400 g. Lägg på lock och låt koka upp. Sänk värmen till lågt och låt sjuda tills allt vatten kokat in ca. 5–10 min. Drag av från spisen. Låt ånga av och lägg sedan på en handuk. Låt stå 10 min innan användning.