Kärringröra med matvete (en given vinnare på julbordet)

6-12 pers

  • 2 dl Svenskt Matvete
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 2 avokado
  • 2 tomater
  • 2 ägg
  • 3 msk grov senap
  • 125 g färskost med pepparrotsmak
  • 3 msk créme fraiche
  • 1 tsk honung
  • 3 msk fryst dill
  • 3 msk fryst gräslök
  • ca 150 gram rökt lax
  • 1 apelsin(skalet)
  • salt och peppar.

Koka matvetet i 2,5 dl vatten och buljongtärningen i 12 minuter, eller tills allt vatten är borta och vetet är mjukt. Låt grynen svalna. Koka äggen i 4 – 5 minuter. Blanda färskost med crème fraiche och mosa ner de lättkokta äggen. Blanda med örterna.

Tärna avokado och tomat och blanda i dem med. Blanda i det avsvalnade vetet, klicka i senap och honung. Salta och peppra. Strimla i laxen och riv över apelsinskal.

Blanda och servera med fördel på knäckebröd eller kavring