Veteotto med lax och räkor

4 portioner

  • 3 dl Svenskt Matvete
  • 2 msk hummerfond
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 dl vitt vin
  • ca 2,5 dl vatten
  • 1 knippe grön sparris
  • 100 gr riven västerbottenost
  • 30 gr smör
  • ca 100 gr skalade räkor
  • 400 – 500 gr lax
  • 50 gr soltorkade tomater
  • 2 – 3 msk mjöl
  • 2 tsk chiliflakes
  • 2 tsk dillfrö
  • salt och peppar
  • olja
  • färsk basilika
  • citronrasp

Dela sparrisen i ca 4 cm långa bitar. Fräs matvetet med tomatpurén, slå på fonden och blanda runt. Lägg i sparrisen. Slå på vinet och 2 dl av vattnet. Låt puttra utan lock i ca 10 minuter. Rör om då och då. Späd eventuellt med mer vatten. När vetet är färdigkokt, klicka i smör och blanda. Blanda sedan i den rivna osten
Skär laxen i kuber. Blanda mjöl med kryddor och vänd laxkuberna i mjölblandningen.
Stek laxen i olja och vänd ner tomaterna. Stek i 5 – 10 minuter.

Lägg upp Veteotton på ett stort serveringsfat och toppa med laxen, räkorna, basilika och rivet citronskal.