4 portioner
- 3 dl Svenskt Matvete
- 2 msk hummerfond
- 2 msk tomatpuré
- 1 dl vitt vin
- ca 2,5 dl vatten
- 1 knippe grön sparris
- 100 gr riven västerbottenost
- 30 gr smör
- ca 100 gr skalade räkor
- 400 – 500 gr lax
- 50 gr soltorkade tomater
- 2 – 3 msk mjöl
- 2 tsk chiliflakes
- 2 tsk dillfrö
- salt och peppar
- olja
- färsk basilika
- citronrasp
Dela sparrisen i ca 4 cm långa bitar. Fräs matvetet med tomatpurén, slå på fonden och blanda runt. Lägg i sparrisen. Slå på vinet och 2 dl av vattnet. Låt puttra utan lock i ca 10 minuter. Rör om då och då. Späd eventuellt med mer vatten. När vetet är färdigkokt, klicka i smör och blanda. Blanda sedan i den rivna osten
Skär laxen i kuber. Blanda mjöl med kryddor och vänd laxkuberna i mjölblandningen.
Stek laxen i olja och vänd ner tomaterna. Stek i 5 – 10 minuter.
Lägg upp Veteotton på ett stort serveringsfat och toppa med laxen, räkorna, basilika och rivet citronskal.