Gröna kvarngryn med grillad lax

4 portioner

Du behöver:

  • 600 – 800 gram laxfilé
  • 3 – 4 tsk arabiatasås
  • 3 dl Svenska Kvarngryn
  • 1 dl vitt vin
  • 2 dl vatten
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 3 dl gröna ärtor
  • 1 bit fetaost (150 – 200 gr)
  • 1 – 1,5 dl olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 kvist mynta (bara bladen)
  • 1 knippe dill
  • 10 rädisor
  • 1 citron (skalet)
  • olivolja
  • salt och peppar

Gör så här:

Koka grynen med buljong, vin och vatten i ca 10 till 15 min under lock, beroende på hårt tuggmotstånd du vill ha. Du kan koka dem direkt i panna på grillen. Mortla eller mosa ärtorna med fetaosten, lite mynta och olivolja. Riv eller pressa i vitlöken. Blanda ärtmoset med grynen och hacka i dillen. Smaka av med salt och peppar. Garnera med några klyftade rädisor.

Pensla laxen med olivolja, salta och peppra. Lägg laxen på grillen med köttsidan neråt. Grilla dem i ungefär fem minuter. Blanda aribiatasåsen med ett par matskedar olivolja, riv i citronskal. Vänd på laxbitarna. Pensla sedan ovansidan på laxen med aribiatablandningen. Grilla ytterligare i cirka fem minuter. Ta av grillen och servera tillsammans med de goda grynen.