Ankbröst med fänkålskryddade Kvarngryn samt apelsin- och habanerosås

4 portioner

Du behöver:

Kvarngrynen:

  • 3 dl Svenska Kvarngryn
  • 3 dl vatten
  • 6 jordärtskockor
  • 1 vitlök solo
  • 2 msk hackade dadlar
  • 2 tsk fänkålsfrön
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 5 stjälkar blekselleri
  • 3 kvistar rosmarin
  • smör
  • salt och peppar

Ankan:

  • 4 ankbröst à 150 – 200 gr
  • flingsalt
  • salt och peppar

Habanerosås:

  • ankfett från stekningen
  • 1 röd paprika
  • ½ habanero
  • 1 dl apelsinjuice
  • 2 msk kycklinfond
  • 3 dl grädde
  • ev lite salt

Gör så här:

Skala och hacka vitlök och jordärtskockor. Fräs dem i smör tillsammans med fänkålsrön och dadlarna ett par minuter. Häll i grynen, smula buljongtärningen och slå på vattnet. Låt koka i 10 till 15 minuter. När grynen är färdiga hacka i sellerin och strö i rosmarin. Smaka av med salt och peppar.

Sätt ugnen på 175 grader. Putsa bort eventuella hinnor på ankbrösten. Skåra kappan och lägg ankbrösten med fettsidan neråt i en kall stekpanna som du strött i lite flinsalt i. Sätt plattan på högsta värme. Salta och peppra köttsidan på ankbrösten. Stek i cirka tio minuter, tills fettkappan har fått en gyllene färg. Vänd på brösten och stek ett par minuter. Stoppa sedan in ankan i ugnen i ca tio minuter eller tills de har en innertemperatur på 58 – 60 grader. Ta ut dem och paketera in dem i bakplåtspapper och låt vila i 5 – 8 minuter. Spar fettet i pannan till såsen.
Hacka paprika och habanero. Fräs i fettet efter ankan ett par minuter. Slå på apelsinjuicen, fonden och grädden. Låt koka under lock i tio minuter. Mixa såsen slät och smaka av med salt.

Skiva upp ankan i tunna skivor och servera.