4 portioner
Du behöver:
Kvarngrynen:
- 3 dl Svenska Kvarngryn
- 3 dl vatten
- 6 jordärtskockor
- 1 vitlök solo
- 2 msk hackade dadlar
- 2 tsk fänkålsfrön
- 1 tärning grönsaksbuljong
- 5 stjälkar blekselleri
- 3 kvistar rosmarin
- smör
- salt och peppar
Ankan:
- 4 ankbröst à 150 – 200 gr
- flingsalt
- salt och peppar
Habanerosås:
- ankfett från stekningen
- 1 röd paprika
- ½ habanero
- 1 dl apelsinjuice
- 2 msk kycklinfond
- 3 dl grädde
- ev lite salt
Gör så här:
Skala och hacka vitlök och jordärtskockor. Fräs dem i smör tillsammans med fänkålsrön och dadlarna ett par minuter. Häll i grynen, smula buljongtärningen och slå på vattnet. Låt koka i 10 till 15 minuter. När grynen är färdiga hacka i sellerin och strö i rosmarin. Smaka av med salt och peppar.
Sätt ugnen på 175 grader. Putsa bort eventuella hinnor på ankbrösten. Skåra kappan och lägg ankbrösten med fettsidan neråt i en kall stekpanna som du strött i lite flinsalt i. Sätt plattan på högsta värme. Salta och peppra köttsidan på ankbrösten. Stek i cirka tio minuter, tills fettkappan har fått en gyllene färg. Vänd på brösten och stek ett par minuter. Stoppa sedan in ankan i ugnen i ca tio minuter eller tills de har en innertemperatur på 58 – 60 grader. Ta ut dem och paketera in dem i bakplåtspapper och låt vila i 5 – 8 minuter. Spar fettet i pannan till såsen.
Hacka paprika och habanero. Fräs i fettet efter ankan ett par minuter. Slå på apelsinjuicen, fonden och grädden. Låt koka under lock i tio minuter. Mixa såsen slät och smaka av med salt.
Skiva upp ankan i tunna skivor och servera.