Tahinigryn med harissastekta morötter (vegansk)

4 portioner

Du behöver:

  • 3 dl Svenska Kvarngryn
  • 1 vitlök solo
  • 1 tomat
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 2,5 – 3 dl vatten
  • 1 citron (skal och saft)
  • 3 – 4 msk tahinipasta
  • 1 rejält knippe mynta och persilja

Harissa morötter:

  • ca 7 – 8 morötter
  • 1 torkad anchopeppar
  • 2 dl hett vatten
  • 3 tsk spiskummin
  • 3 tsk torkad koriander
  • 2 – 3 msk tomatpuré
  • ca 0,5 dl sesamfrö
  • olivolja
  • salt

Gör så här:

Börja med att lägga anchopepparn i 2 dl hett vatten. Tärna tomat och hacka vitlöken. Lägg dem tillsammans med kvarngrynen i en kastrull, häll i vatten och smula i buljongtärningen. Låt koka i ca 10 – 15 min.

Skala och skär morötterna i stavar. Stek dem i olivolja ett par minuter. Hacka den uppblötta pepparn men spara vattnet. Lägg pepparn i pannan med morötter. Krydda med koriander och spiskummin. Klicka i purén och ha även i sesamfröna. Blanda runt och slå på vattnet du sparat efter pepparn. Låt koka i ca 10 – 15 min. Smaka av med salt.
När grynen är kokta blanda i tahinipastan, riv i skalet från citronen och pressa i saften. Hacka örterna och blanda i dem. Smaka av med salt.