Krämig matvetesoppa med frisk sallad (vegansk)

4 portioner

Du behöver:

  • 2,5 dl Svenskt Matvete
  • 1 dl röda linser
  • 1 gul lök
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 1 vitlök solo
  • 1 bit ingefära (4 cm)
  • 3 limeblad
  • 2 tsk röd currypasta
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 burk cocosmjölk
  • 1 burk tomatkross
  • 3 – 4 dl vatten
  • olja
  • salt

Frisk sallad:

  • 1 morot
  • ½ gurka
  • ½ rödlök
  • 1 tomat
  • 1 lime (skal och saft)
  • 1 knippe färsk koriander
  • salt, chiliflakes

Gör så här:

Skala och finhacka lök, vitlök och ingefära. Fräs allt i oljan någon minut. Lägg i linser och matvetet. Blanda i currypasta och tomatpurén, smula i limeblad och buljong. Häll sedan på krossade tomater och cocosmjölken och rör i grytan så allt blandas ihop. Häll i vattnet och låt det koka under lock i ca 15 minuter. Smaka av med salt.

Salladen:
Skala och riv moroten. Finhacka gurkan, rödlöken och tomaten. Lägg tillsammans i en skål och riv över skalet från limen och pressa i juicen. Hacka över koriandern och smaka av med salt och chili.