Ugnstekt laxfilé med krämiga spenatgryn

4 port

Du behöver:

  • 800 g kallrökt laxfilé
  • 3 dl Svenskt Matvete
  • 2 msk mjöl
  • 1 vitlöksklyfta
  • 4 dl vatten
  • 2 msk mjöl
  • 2 msk smör
  • 0,5 dl vitt vin
  • ½ tärning grönsaksbuljong
  • 3 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 70 g bladspenat
  • torkad dill
  • rosépeppar
  • salt och peppar

Gör så här:
Koka grynen i saltat vatten enligt anvisningarna på förpackningen. Slå av eventuellt överflödigt vatten och låt stå under lock medan du tillreder lax och spenatstuvning. Smält smör och ha i mjölet och blanda tills det blir en tjock smet. Bryt över buljongtärningen och slå på vinet. Vispa och ha i hälften av mjölken, vispa tills det blir helt slätt. Slå på resten av mjölken och grädden. Låt såsen koka upp ordentligt och sedan puttra på svag värme i ca fem minuter under omrörning. Vänd ner spenat och gryn, smaka av med salt och peppar. Blanda mjöl med lite mortlad rosépeppar, pressad vitlök och torkad dill. Dela upp laxen i portionsbitar och vänd den sedan i mjölet innan du steker den i olja eller smör.