4 port
Du behöver:
- 800 g kallrökt laxfilé
- 3 dl Svenskt Matvete
- 2 msk mjöl
- 1 vitlöksklyfta
- 4 dl vatten
- 2 msk mjöl
- 2 msk smör
- 0,5 dl vitt vin
- ½ tärning grönsaksbuljong
- 3 dl mjölk
- 1 dl grädde
- 70 g bladspenat
- torkad dill
- rosépeppar
- salt och peppar
Gör så här:
Koka grynen i saltat vatten enligt anvisningarna på förpackningen. Slå av eventuellt överflödigt vatten och låt stå under lock medan du tillreder lax och spenatstuvning. Smält smör och ha i mjölet och blanda tills det blir en tjock smet. Bryt över buljongtärningen och slå på vinet. Vispa och ha i hälften av mjölken, vispa tills det blir helt slätt. Slå på resten av mjölken och grädden. Låt såsen koka upp ordentligt och sedan puttra på svag värme i ca fem minuter under omrörning. Vänd ner spenat och gryn, smaka av med salt och peppar. Blanda mjöl med lite mortlad rosépeppar, pressad vitlök och torkad dill. Dela upp laxen i portionsbitar och vänd den sedan i mjölet innan du steker den i olja eller smör.