Vår egen flygande Jakob

4 port
Ugn 200 grader

  • 4 dl Svenska Kvarngryn
  • 4,5 dl vatten
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 500-600 g kycklingfilé eller lårfilé
  • 1 citron, skal och saft
  • 3 dl grädde
  • 1 dl crème fraiche
  • 2 dl chilisås
  • 2 bananer
  • 100 g riven ost
  • 2 pkt bacon
  • Salt och peppar
  • Eventuellt chiliflakes

Koka grynen med en buljongtärning i ca 10 till 15 min. Dela kycklingfiléerna i lagom munsbitar och stek dem gyllenbruna. Krydda med salt och peppar. För mer smak, krydda med lite chiliflakes. Riv över citronskal och pressa över saften.
Vispa grädden med crème fraichen tills den är fluffig. Blanda i chilisåsen samt salt och peppar.
Lägg de kokta grynen i botten på en ugnsfast form, häll av överflödig vätska. Lägg på kycklingen och skiva över bananen. Stryk över grädden och strössla över osten. Gratineras i ca 15 minuter på 200 grader.
Strimla baconet och knaperstek det, lägg på baconkrispet när kycklingen kommit ut ur ugnen.